Politika

VLADA: Usvojen Program pristupanja Crne Gore EU 2015-2018.

Vlada Crne Gore, na 98. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, donijela je Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period od 2015. do 2018. godine.
VLADA: Usvojen Program pristupanja Crne Gore EU 2015-2018.
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o najsveobuhvatnijem dokumentu koji predstavlja aktivnosti Vlade na usklađivanju sa pravnom tekovinom EU i daljoj izgradnji državne admninistracije u skladu sa potrebama pregovaračkog procesa. Programom je predviđeno donošenje 167 strateških dokumenata i 1.076 zakona i podzakonskih akata.

Na sjednici je usvojen i Četvrti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar - decembar 2014. godine, koji će biti upućen na razmatranje Skupštini Crne Gore.

Vlada je donijela Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2015. godinu – Agrobudžet,  koji iznosi 22,98 miliona EUR i veći je 2,5 miliona EUR od prošlogodišnjeg. Agrobudžet sadrži i niz noviih mjera  koje su osmišljene tako da pruže podršku poljoprivrednicima u poboljšanju kvaliteta, povećanju obima proizvodnje, boljoj edukaciji i lakšem dostizanju standarda.

U sklopu reforme visokog obrazovanja, Vlada je dala saglasnost na Statut Univerziteta Crne Gore, koji je usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Vlada se izjasnila protiv Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Skupštini Crne Gore podnijela grupa poslanika, uz ocjenu da Predlog nije adekvatno obarazložen i da je dostavljen bez izračunatog fiskalnog uticaja. Ovakvim predlogom se stvaraju uslovi za zloupotrebe i kršenje Zakona o budžetu Crne Gore.

Vlada je donijela rješenje kojim se za Nacionalnog koordinatora za NATO imenuje Vesko Garčević, dosadašnji šef Misije Crne Gore pri NATO-u, koji će koordinirati međuresorskim komunikacionim aktivnostima za jačanje javne podrške integraciji Crne Gore u Sjevernoatlantski savez. Dosadašnji Nacionalni koordinator Nebojša Kaluđerović razriješen je dužnosti, zbog imenovanja za ambasadora u Misiji Crne Gore pri UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

U okviru verifikacije zapisnika sa prethodne sjednice, Vlada nije verifikovala zaključke u vezi sa Predlogom aneksa II Ugovora o koncesiji za Jadransko brodogradilište AD - Bijela, radi dodatnog razmatranja ovog pitanja.

Portal Analitika