Društvo

UP i Ombudsman: Intenzivnijom saradnjom za kontrolu uvredljivih grafita

Službenici Uprave policije će i dalje senzibilno postupati prema pripadnicima LGBT zajednice i preduzimati aktinosti na zaštiti LGBT osoba, kao i na otkrivanju i procesuiranju lica koja čine delikte na štetu članova ove zajednice, njihove imovine i prostorija koje koriste, a sve u saradnji sa nadležnim organima, istaknuto je na sastanku direktora UP Slavka Stojanovića i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića.
UP i Ombudsman: Intenzivnijom saradnjom za kontrolu uvredljivih grafita
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se preduzimaju na zaštiti prava LGBT osoba, za što je Uprava policije pohvaljena, posebno u svjetlu uspješnog obezbjeđenja Povorke ponosa održane u novembru prošle godine u Podgorici, kao i prethodnih povorki održanih u ovom gradu i u Budvi.

"Takođe je istaknuto da je značajno što u svakom centru bezbjednosti Uprave policije postoji policijski službenik za kontakt sa LGBT zajednicom, kao i što policijski službenici učestvuju u radu Tima povjerenja zajedno sa predstavnicima ove zajednice“, saopšteno je iz UP.

Sagledani su i modaliteti preventivnih terenskih aktivnosti policije koje su planirane, a tiču se pojačanog obilaska socijalnih objekata koje LGBT osobe koriste ili u kojima se okupljaju.

"Ocijenjeno je da je potrebno intenzivirati saradnju između Uprave policije, Komunalne policije i kancelarije Zaštitnika kako bi se lica koja ispisuju grafite čija je sadržina uvrjedljive prirode po bilo kom osnovu, među kojima i po osnovu seksualne orjentacije, brže otkrivala i procesuirala. Pritom je konstatovano da je u ovom smislu poželjna i saradnja građana, kako bi navedene aktivnosti bile efikasnije“, ističu u UP.

Portal Analitika