Politika

Gvozdenović učestvuje na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, boravi u Vašingtonu, povodom učešća na Nacionalnom molitvenom doručku, koji je održan danas, po 63. put, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Gvozdenović učestvuje na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj događaj je okupio oko 3600 učesnika iz 130 zemalja, sa ciljem promocije univerzalnih vrijednosti, kao što su suživot, tolerancija i etnički i multikonfesionalni sklad.

Imajući u vidu visok nivo zvanica i učesnika okupljanja, kao i broj zemalja iz kojih učesnici dolaze,  prije i poslije centralne manifestacije višednevnog okupljanja, organizuju se brojni sastanci regionalnog i internacionalnog karaktera.

Ministar Gvozdenović se susreo sa senatorom iz Oklahome, Džejms Inhofom, koji je bio jedan od glavnih govornika na Godišnjem okupljanju zvaničnika Jugoistočne Evrope, koje je 2012. godine održano u Budvi. Senator Inhof je istakao veoma dobru organizaciju i važnost skupa održanog u Budvi, naglašavajući značaj suživota i tolerancije na Balkanu kao pitanja kojima kontinuirano treba posvećivati posebnu pažnju. Osim toga, posebna tema susreta bila je zaštita životne sredine i aktivnosti koje se u toj oblasti sprovode u Crnoj Gori i Sjedninjenim Američkim Državama. Senator Inhof je 10 godina rukovodio Komitetom američkog Senata za životnu sredinu i javne radove.

Tokom susreta ministra Gvozdenovića sa senatorom Majk Lijem iz Jute i kongresmenima Majk Dojlom, Robertom Aderholtom, Dejvidom Džolijem i Džonom Roklifom, razgovarano je o političkom i investicionom ambijentu u Crnoj Gori. Crna Gora je prepoznata kao najbolji primjer na Balkanu kad je u pitanju poslovni ambijent, naročito u svijetlu konstantnog napretka na Doing Business listi Svjetske banke.

Evroatlantske integracije i eventualno skoro priključenje Crne Gore NATO prepoznati su kao aktivnosti od krucijalnog značaja za Crnu Goru u narednom periodu, što se, po ocjenama sagovornika, pozitivno može odraziti na čitav region i što će podstaći evroatlantske integracije zemalja koje pretenduju na članstvo u NATO. U tom smislu, aktivnosti Crne Gore koje se sprovode po pitanju evroatlantskih integracija naišle su na punu podršku predstavnika američkog Kongresa.

Kao konkretan rezultat održanih sastanaka u Vašingtonu, uskoro se očekuje formiranje Balkan Heritage Fondacije, koja bi trebalo da okupi donosioce odluka sa ovog prostora, čiji bi prvenstveni cilj djelovanja bio promocija vrijednosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i toleranciji, te bolja saradnja zemalja regiona. Ideja formiranja balkanskog ogranka američke Heritage fondacije naišla je na veoma dobar prijem od strane rukovodstva Fondacije i formiranje organizacionog tima se očekuje u narednih par mjeseci.

Imajući u vidu značaj i potencijale zdravstvenog turizma, ministar Gvozdenović je posjetio bolnicu Džon Hopkins u Baltimoru, koja je više puta proglašavana najboljom medicinskom ustanovom u Sjedinjenim Američkim Državama, a smatra se i najboljom bolnicom u svijetu. Prezentovana je turistička ponuda Crne Gore, sa posebnim akcentom na potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, kao i investicioni ambijent, povodom čega su razmatrane konkretne mogućnosti po pitanju saradnje ustanove Džon Hopkins sa našom zemljom. Saradnja između crnogorskih institucija zdravstva, ustanova koje se bave zdravstvenim turizmom u Crnoj Gori i bolnice i univerzitetskog centra Džon Hopkins, trebalo bi uskoro da bude formalizovana kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji. Razgovori o formalizovanju saradnje sa ustanovom Džon Hopkins započeti su prije nekoliko mjeseci, na inicijativu ministra Gvozdenovića i bivšeg ministra zdravlja, Miodraga Radunovića.

Posjetu Vašingtonu, ministar Gvozdenović nastavlja sastancima sa članovima Kongresa, kao i izvršnim direktorom Svjetske banke,Frank Hemskerkom i drugim predstavnicima Svjetske banke zaduženim za projekte koje ova institucija podržava u Crnoj Gori.

Portal Analitika