Društvo

Priča o jednoj staroj fotografiji: Čudna veza Bara i Šavnika

Na društvenim mrežama se pojavljuje prilično često slika koju gore vidite, uz tekst: “Kada bi sin jedinac polomio nogu, često se dešavalo da rođaci, komšije, iskažu svoju privrženost, prateći ga do bolnice. Negdje u Crnoj Gori, druga polovina 20. vijeka”. Istina je malo drugačija. Ne mnogo.
Priča o jednoj staroj fotografiji: Čudna veza Bara i Šavnika
Portal AnalitikaIzvor

 
I vezana je donekle za Bar, iako se to, kad se ove snijegom potpuno pokrivene planine pogledaju, ne bi reklo.
 
Dakle, sin jeste polomio nogu, ali ga nisu svi pratili do bolnice zbog privrženosti, već – da pomognu. I jeste u Crnoj Gori – Šavnik, i jeste u drugoj polovini 20. vijeka. Taj bolesni dječak koga nose nije niko drugi do poznati, na žalost pokojni, barski novinar i pjesnikBožidar Fićo Filipović

savnikbar1

 

Bilo je to prije više od četiri decenije, kada je Šavnik predstavljao sinonim crnogorske zabiti, suri predio do koga je zimi bez pravog puta teško, gotovo nemoguće, bilo stići. Dvanaestogodišnji dječak iz tog grada, Božidar Filipović, na sniježnoj klizavici slomio je nogu, a do najbliže ambulante vukla ga je na saonama improvizovana volovska zaprega. Tamo gdje nije mogla, nosili su ga stariji sugađani, mijenjajuući se. 

Ovako je on svojevremeno za “Barske novine” opisao tu situaciju, koja je RTV Beograd što je snimala reportažu, i fotografu Milanu Pešiću, donijela pregršt nagrada: “U Šavniku je te godine vladala polarna zima. Sniježni pokrivač je bio debeo nekoliko metara. Nigdje puta. Iz ledenog mora, kao štapići dugački jedva 20 santimetara virili su električni stubovi. Ni slutio nisam da me prati oko kamere i da sam se našao u reportaži”. 

savnikbar2

I autor fotografije Milan Pešić, proslavljeni crnogorski fotograrf, bio je vezan za Bar. Naime, jedno je vrijeme, sedamdesetih, radio kao zvanični fotograf Luke Bar. Upravo su njegove primijenjene umjetničke fotografije najdragocjenije svjedočanstvo o tim danima “najjužnije jugoslovenske luke”.
 

(barinfo.me, auto: Željko Milović)

Portal Analitika