Abiznis

EBRD: Autoput i strane investicije za veće stope ekonomskog rasta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će stopa rasta crnogorske ekonomije ove godine iznositi tri odsto, zahvaljujući početku gradnje autoputa i stranim investicijama u turističke projekte. Srednjeročno, u EBRD-ju očekuju da bi stopa rasta BDP-a mogla doseći šest procenata, saopšteno je na godišnjoj prezentaciji izvještaja o tranziciji banke.
EBRD: Autoput i strane investicije za veće stope ekonomskog rasta
Portal AnalitikaIzvor

Šef kancelarije EBRD -a za Crnu Goru Đulio Moreno precizirao je da je banka lani podržala 10 projekata u crnogorskom privatnom sektoru, ukupne vrijednosti 75 miliona eura.

„Glavni kredit smo dali Elektroprivredi za nabavku tzv. pametnih brojila. Obezbjedili smo i finansijsku podršku za 32 mala i srednja preduzeća. EBRD je dosad u Crnoj Gori podržala 44 projekta, u šta je investirano ukupno 439 miliona eura“, naveo je Moreno.

On je najavio da će se banka i ove godine fokusirati na podršku privatnom sektoru, te da planirani obim investicija u Crnu Goru iznosi oko 100 miliona eura.

„Između ostalog, uključićemo se u projekat gradnje vjetroelektrane na Krnovu kod Nikšića i finansiraćemo rekonstrukciju aerodromske zgrade u Tivtu. Za par mjeseci bi trebalo da bude raspisan tender za gradnju žičare od Lovćena do Kotora, a takođe ćemo aktivno partipicirati u dvije privatizacije, Instituta Igalo i Jadranskog brodogradilišta“, istakao je Moreno.

Novi direktor banke za Zapadni Balkan Holger Muent podsjetio je da je osnovni cilj banke da pomogne bivšim socijalističkim privredama da pređu na tržišnu ekonomiju.

„Mnoge države Zapanog Balkana su iskoristile fiskalni kapacitet, ali je i dalje neophodno ulagati u infrastrukturu što ograničava dalje investicije. EBRD prije svega pomaže privatnim preduzećima da dosegnu evropske standarde“. kazao je Muent.   

 
Portal Analitika