Abiznis

SEKULIĆ: Korisnici mogu da raskinu ugovore ne plaćajući penale Telekomu

Korisnici mogu da raskinu ugovore sa Crnogorskim Telekomom, ne plaćajući penale i imaju mogućnost da se i sami tržišno ponašaju, kazao je za Portal Analitika izvršni direktor Agencije za elektronske kominikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Zoran Sekulić.
SEKULIĆ: Korisnici mogu da raskinu ugovore ne plaćajući penale Telekomu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Korisnici mogu da raskinu ugovore sa Crnogorskim Telekomom, ne plaćajući nikakve penale zbog raskida i eventualno ne nadoknađujući operatoru za povoljnosti koje su postojale u momentu zaključivanja ugovora. Takođe imaju mogućnost da bez promjene broja pređu kod operatora koji nudi povoljnije uslove. U slučaju postojanja tri operatora mobilnih komunikacija korisnici imaju mogućnost da se i sami tržišno ponašaju“, objasnio je Sekulić za čitaoce Portala Analitika.

On je dodao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), na čijem je čelu, upoznata sa prigovorima korisnika koji se odnose na mijenjanje uslova za pružanje usluga interneta, te da su tim povodom proučili Zakon o elektronskim komunikacijama i regulativu koja se odnosu na tu oblast.

„Agencija je zaključila da operator ima pravo da izmijeni uslove po kojima je zaključio ugovor. Ali, ako su ti uslovi nepovoljniji za korisnika, korisnik ima pravo da raskine takav ugovor bez obzira što je eventualno ugovor zaključen na određeni rok. Pravo korisnika je i da raskine ugovor ne nadoknađujući operatoru eventualne povoljnosti koje je operator dao korisniku prilikom zaključenja ugovora“, smatra izvršni direktor EKIP-a.

Sekulić je dodao da su u Agenciji provjeravali eventualnu mogućnost da nalože Crnogorskom Telekomu da ne mijenja uslove zaključenih ugovora.

„Međutim, Zakon o elektronskim komunikacijama ne daje takvu mogućnost nego je koncipiran u skladu sa direktivama Evropske unije, da Agencija stvori regulatorne pretpostavke za djelovanje tržišnih mehanizama. U tom smislu preporučujemo korisnicima da ukoliko nijesu zadovoljni sa izmijenjenim odnosno novoizmijenjenim uslovima raskinu takve ugovore. Takođe, Agencija je omogućila da korisnici bez promjene broja mogu da pređu kod drugog operatora koji nudi povoljnije uslove“, zaključio je sagovornik Portala Analitika.

Podsjećamo novi uslovi tarifiranja u okviru Telekomovog paketa Internet 5 važiće za sve korisnike. Od 3. marta će se korisnicima, nakon potrošenog 1GB iz opcije Internet 5, brzina smanjivati na 64 Kbps, umjesto na dosadašnjih 128Kbps. Dokup 1GB pune brzine biće dostupan za 2.90 eura sa PDV-om.

K.Ć.

Portal Analitika