Abiznis

ŠĆEKIĆ: Kinezi bi da grade elektranu i toplanu na biomasu u Beranama

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, najavio je da su kineske kompanije zainteresovane da grade termoelektranu, male elektrane i energanu na biomasu u Beranama.
ŠĆEKIĆ: Kinezi bi da grade elektranu i toplanu na biomasu u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

„ Kinezi su zainteresovani za proizvodnju energije, za aktiviranje nekadašnje energane, kao i za proizvodnju toplotne energije iz biomase.Pored toga, na sastancima su pitali i za hidropoetencijal beranske opštine. Takođe je bilo riječi i o instaliranju pogona za preradu drveta i niz drugih investicija- vezanih za proizvodnju i preradu hrane, rekao je Šćekić u telefonskoj izjavi za Portal Analitika.

Rudnik mrkog uglja počeo da radi: Prema njegovim riječima, u beranskoj opštini očekuju da će se saradnja intezivirati i iz toga proizići konkretna saradnja, budući da je Rudnik mrkog uglja već počeo sa radom.

„ Javnost će biti informisana kada budu završene još neke stvari vezane za rad ove kompanije.Postoje najave da će se i otvoriti asfaltna baza, što će sve doprinijeniti ekonomskom buđenju Berana. Naravno, skromnim koracima budući na naslijeđe ekonomije“, objasnio je Šćekić, dodajući da Berane treba posmatrati kao dio širih kineskih investicija na sjeveru.

„ Predstavnici beranske vlasti su razgovarali sa licima koje zastupaju kineske kompanije.Od njih postoji interesovanje za investicije na sjeveru Crne Gore većeg obima. Te investicije ne bi bile skoncetrisane samo na Berane no i na čitav sjever“, zaključio je Šćekić.

Geološke rezerve mrkog uglja iznose oko 158 miliona tona, ali eksploatacione rezerve procenjene u 2008. godini iznose maksimalno 17,8 miliona tona. Zbog toga je ranije bilo ocijenjeno da je neisplativio pokretanje rudnika i gradnja termoelektrane. Ukoliko bi se obistinile ove investicije one bi bile veće od 200 miliona eura.

P.Z.

Portal Analitika