Društvo

CDT pokrenuo portal za prijavljivanje problema u poslovanju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokrenuo je portal prijavibarijeru.me za građane i preduzetnike koji žele prijaviti ukoliko se u poslovanju ili ostvarivanju nekog prava suočavaju sa komplikovanom procedurom ili nekom barijerom.
CDT pokrenuo portal za prijavljivanje problema u poslovanju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tako građani i preduzetnici iz Budve, Žabljaka i Danilovgrada taj problem mogu prijaviti na veb platformi koja olakšava komunikaciju građana i institucija, a CDT je kreirao uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (fAKT).

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da su Ministarstvo finansija i UNDP pokrenuli ovu inicijativu kako bi unaprijedili kvalitet usluga koje organi lokalnih vlasti pružaju građanima, ali i radni ambijent za kompanije u opštinama.

"CDT se nakon otvorenog poziva i podrške fAKT-a, priključio da pomogne u podsticanju dijaloga između građana i kompanija sa jedne, i lokalnih i državnih institucija s druge strane", naveo je on.

Platforma je u potpunosti prilagođena posjetiocima i vrlo jednostavna za korišćenje. Data su uputstva za komunikaciju o ovoj temi i kontakt forma pomoću koje će građani i kompanije unositi svoje podatke ,m odnosno ime i prezime, e-mail adresu i grad, zatim opisati problem i predložiti moguća rješenja. CDT će, kako su najavili, bilježiti probleme i pripremiti izvještaj Vladinom Savjetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi koji će, nakon toga, institucijama predlagati kako se ti problemi mogu riješiti.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija Bojana Bošković pojasnila je da su za učešće u ovom projektu izabrali lokalne zajednice jer regulativa koju donose opštine mnogo više pogađaju građane i privredu nego većina propisa na državnom nivou.

"Djelovanje na dva kolosjeka - od strane javnog i civilnog sektora, koji su često paralelni, ali se povremeno prepliću, razvija lokalno tržište ideja koje neminovno dovode do kvalitetnijih i ozbiljnijih rješenja", kazala je Bošković koja se zahvalila opštinama na učešću.

Šefica Sektora za demokratsko upravljanje, sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine u UNDP-u Sanja Bojanić istakla  je da je ovo još jedan u nizu projekata koji građane stavlja u centar i kreira mogućnosti za konstruktivnu saradnju svih sektora društva.

"Ovo je još jedna prilika da se iskoristi savremena komunikacija odnosno portal da se oko važne teme angažuju sve zainteresovane strane, da se uklone barijere u komunikaciji, rasvijetle sve dimenzije problema i samim tim i identifikuju bolja rješenja", poručila je ona. "Građani će osim ukazivanja na biznis barijere moći da predlažu i rješenja za njihovo prevazilaženje", dodala je ona.

Prema riječima direktorice Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) Anica-Maja Boljević, njihova misija davanje podrške građanima je da budu aktivni u zajednici i da rješavaju probleme:

"Ova inicijativa između institucija, domaćih i međunarodnih organizacija i fondacija može poslužiti i kao primjer ostalima kako se na sličan način mogu rješavati i neki drugi problem. Zahvaljujući učešću privrednika u prijavljivanju biznis barijera, sprovedene reforme doprinijele su da biznisi ostvare 10 milijardi funti ušteda, tokom četiri godine sprovođenja projekta", kazala je Bojanić.

Izvor: Portal CDT

Portal Analitika