Crna hronika

Odloženo suđenje u slučaju CKB: Traži se izuzeće Đurđine Nine Ivanović

Suđenje bivšim menadžerima Crnogorske komercijalne banke CKB, Milki Ljumović, Bosi Tatar, Jelici Petričević, Dubravki Pavićević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić ponovo je odloženo, a datum će biti naknadno utvrđen, prenosi Mina biznis.
Odloženo suđenje u slučaju CKB: Traži se izuzeće Đurđine Nine Ivanović
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sudija Višeg suda, Ana Vuković odložila je suđenje, jer je advokat Goran Rodić tražio izuzeće specijalnog tužioca Đurđine Nine Ivanović i njena dva zamjenika, Marije Raspopović i Vojislava Grujića. Vuković je kazala da će nakon donošenja odluke Vrhovnog državnog tužilaštva VDT suđenje biti nastavljeno, a o terminu će se naknadno odlučiti.

Rodić je podsjetio da je odbrana 25. juna prošle godine tražila izuzeće vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića, Ivanović, Raspopović i Grujića.

“Na sjednici VDT-a je 23. septembra odlučivano o tom zahtjevu i odbijen je kao neosnovan u pogledu sva četiri tužioca.

Međutim, na taj način je Tužilaštvo drastično prekršilo zakon s obzirom na to da sjednica VDT-a nije nadležna da odlučuje o izuzeću specijalnog tužioca i njegovih zamjenika već u slučaju da sjednica odbije izuzeće vrhovnog tužioca, tada on samostalno odlučuje o izuzeću ostalih”, objasnio je Rodić novinarima nakon ročišta.

On je rekao da je odbrana u srijedu sve detaljno obrazložila i zahtijevala od sudije da se poštuje zakon, jer je ona ta koja rukovodi i odgovara za zakonitost sudskog postupka.

“Sudija je sve proučila i sigurno vidjela da je rješenje nezakonito, da faktički nije odlučeno o zahtjevu za izuzećem troje tužilaca i odlučila da taj zahtjev za ovo troje tužilaca dostavi vrhovnom državnom tužiocu na odlučivanje”, naveo je Rodić i dodao da se pretres ne može održati dok se ne donese ta odluka.

Prethodno ročište, koje je trebalo da se održi 17. novembra prošle godine odloženo je zbog neprisustva Tatar, koja se oporavljala od operacije srca. Suđenje je do sada više puta odlagano na zahtjev odbrane. Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona eura.

Predmet je formiran po optužnici Vrhovnog državnog tužioca odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kiminal, korupciju, terorizam i ratne zločine. Specijalni tužilac, Đurđina Nina Ivanović ranije je kazala da je optužnica podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca.

U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, zloupotrebljavajući položaj i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije preduzećima Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksen-trade Čavor Kotor, Holder broker-diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija.

Portal Analitika