Svijet

Jordanski kralj obećao rat protiv Islamske države

Jordanski kralj Abdulah obećao je danas "nemilosrdan rat" protiv Islamske države, kao odgovor na video snimak na kome je prikazano kako je zarobljeni jordanski pilot spaljen živ.
Jordanski kralj obećao rat protiv Islamske države
Portal AnalitikaIzvor

"Mi vodimo ovaj rat da zaštitimo našu vjeru, naše vrijednosti i ljudske principe i naš rat zbog njih će biti nemilosrdan i udarićemo ih na njihovoj zemlji", rekao je kralj na sastanku posvećenom bezbjednosti, zbog koga je skratio posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.


Jordan je danas objesio dvoje iračkih džihadista, među kojima jednu ženu, i najavio intenziviranje vojne akcije protiv IS.

Ova država, koja je dio koalicionih snaga predvođenih SAD protiv IS, najavila je "odgovor od koga će se zemlja zatresti" zbog ubistva jordanskog pilota Muata al-Kasesbeha, koji je zarobljen u decembru, kada se njegov ratni avion F-16 srušio iznad sjeveroistoka Sirije.

Portparol jordanske vlade Mohamad al-Momani izjavio je danas da sve državne vojne i bezbjednosne agencije razmatraju opcije i da će one biti saopštene kada za to dođe trenutak.


Ekstremisti IS su zahtijevali od Jordana oslobađanje Sadžide al-Rišavi za japanskog taoca, koga su kasnije ubili, odsijecanjem glave. Jordanske vlasti su insistirale da će ženu osloboditi samo u sklopu dogovora da bude oslobođen pilot.

Rišavi, koja je osuđena na smrt zbog uloge u samoubilačkom bombaškom napadu u Amanu 2005, pogubljena je u zoru. Jordan je, takođe, pogubio, pripadnika Al Kaide, Iračanina Zijada Karbolija, koji je osuđen na smrt 2008.

Jordanski pilot prvi je pripadnik koalicionih snaga za koga se zna da ga je zarobila i ubila IS.

Neki Jordanci su kritikovali kralja zbog učešća u ratu koji vodi SAD za koji smatraju da bi mogao da izazove povratnu reakciju ekstremista, ali je ubistvo pilota izazvalo gnijev i pozive na osvetu. Jordanski zvaničnici nijesu imali komentar koliko su misija njihove vazdušne snage izvele protiv IS.

(Blic.rs)

Portal Analitika