NATO

Milić: Vjerujem da će se EU dodatno založiti i podržati potencijalne članice

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić vjeruje da će se Evropska unija dodatno založiti i podržati potencijalne članice, navodeći da konkretni koraci u procesu proširenja zavise od strateških reformi koje države same moraju da sprovedu tokom pristupnog procesa.
Milić: Vjerujem da će se EU dodatno založiti i podržati potencijalne članice
Portal AnalitikaIzvor


On se danas u Podgorici sastao sa šefom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno djelovanje Eduardom Auerom, sa kojim je razgovarao o politici proširenja EU u odnosu na Zapadni Balkan i region, sa aspekta prioriteta predsjedavanja Unijom.

“Milić je istakao da vjeruje da će se EU dodatno založiti i podržati potencijalne članice, ali svakako konkretni koraci u procesu proširenja zavise od strateških reformi koje zemlje same moraju da sprovedu tokom pristupnog procesa”, saopšteno je iz SNP-a.

Milić je izrazio uvjerenje da se neće desiti zamor od proširenja EU, nego da će se složeni proces pregovora sa zemljama kandidatima sa zapadnog Balkana nastaviti, a proces reformi na svim nivoima donijeti brz napredak i tražene i vidljive rezultate.

„On je posebno naglasio važnost odgovornog i stručnog rada na ispunjavanju kriterijuma iz evropske agende, imajući u vidu broj, do sada otvorenih poglavlja sa našom zemljom“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da je na sastanku razgovarano i o pitanju usklađivanja spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike Crne Gore sa EU.

„Crna Gora kroz regionalnu saradnju treba i dalje da ostane bitan akter saradnje i stabilizacije zemalja regiona, posebno kroz mogućnost kandidovanja zajedničkih, kako državnih projekata, tako i njihovih lokalnih zajednica kroz IPA fondove i prekograničnu saradnju, a sve shodno sporazumima o granici i principima ekonomske diplomatije“ zaključio je Milić.

Auer se danas sastao i sa šefom poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Borislavom Banovićem.

“Tokom dužeg razgovora Banović, koji je i generalni sekretar SDP, upoznao je gosta sa stavovima partije po nizu pitanja od ekonomskih, preko političkih do bezbjedonosnih. Na sastanku je istaknuto da je neophodno nastaviti reforme i obaveze iz agende pridruživanja EU i otvaranje novih poglavlja”, kazali su iz te stranke.

Portal Analitika