NATO

Braun: Želimo Crnu Goru u NATO-u i EU

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države imaju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose, zasnovane na uzajamnom povjerenju i saradnji, ocijenjeno je tokom razgovora predsjednika Vlade Mila Đukanovića sa ambasadorkom SAD-a Sju Kej Braun. "Želimo da vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU", istakla je ambasadorka Braun.
Braun: Želimo Crnu Goru u NATO-u i EU
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je primio danas u oproštajnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Su K. Braun.

Đukanović je zahvalio ambasadorki SAD na dosadašnjem radu, ličnom doprinosu i podršci unapređenju odnosa dvije države tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

Visoko ocijenivši ukupne odnose Crne Gore i SAD, premijer Đukanović je istakao da je podrška SAD-a bila presudno važna u vremenima kada je Crna Gora čuvala mir i multietnički sklad, kao i danas u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija, te demokratskog i ekonomskog razvoja naše države.

Kako je saopšteno iz Vlade premijer je istakao da je Crna Gora takvu podršku zavrijedila odgovornim vođenjem politike, posvećenošću reformskim procesima i promocijom demokratskih vrijednosti u regionu.

Ističući uspješnost politike integracije u evroatlantske strukture, predsjednik Đukanović je ponovio odlučnost Vlade da međunarodnim partnerima ponudi dovoljno argumenata za upućivanje poziva za članstvo u NATO do kraja ove godine.

"Napori Vlade u narednom periodu biće prevashodno usmjereni na dalje unapređenje vladavine prava i održavanje dobrog tempa ekonomskog razvoja“, naglasio je premijer.

0204sju

Ambasadorka Braun je istakla da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Crnoj Gori, prijateljskoj državi, kako na bilateralnom, tako i na planu integrativnih procesa.

"Prepoznajemo potencijal Crne Gore i želimo da vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU", istakla je ambasadorka Braun i naglasila da je Crna Gora uprkos izazovima pokazala visoku posvećenost i viziju koja vodi ka punopravnom članstvu u NATO.

"Cijeneći rezultate u reformskim procesima, uključujući i one u oblasti bezbjednosti i vladavine prava, SAD će partnerski odgovorno ohrabriti i pomoći Crnu Goru u ostvarivanju njenih strateških ciljeva, izrazivši pri tome uvjerenje da će Crna Gora ove godine biti u prilici da pokaže spremnost za članstvo u Alijansi i dobije poziv za ulazak u NATO", saopšteno je iz Vlade.

 Ambasadorka Braun je takođe visoko ocijenila konstruktivnu ulogu Crne Gori i njen doprinos sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Ona je posebno zahvalila predsjedniku Vlade na liderstvu, viziji i angažovanju u vođenju države. Sagovornici su ponovili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima, uz očekivanje da će partnerstvo dvije države biti osnaženo i kroz saradnju na projektima ekonomskog razvoja Crne Gore", saopšteno je iz Vlade.

Portal Analitika