Protokol

Šarkić se sastao sa načelnikom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslove u EU

Državni sekretar Bojan Šarkić sastao se Eduard Auerom, Načelnikom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslova u Evropskoj uniji. Državni sekretar je informisao Auera o trenutnom statusu Crne Gore u evropskim integracijama i aktivnostima u okviru pregovaračkog procesa koje su u nadležnosti Ministarstva odbrane.
Šarkić se sastao sa  načelnikom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslove u EU
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar Bojan Šarkić sastao se  Eduard Auerom, Načelnikom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslova u Evropskoj uniji. Šarkić je informisao Auera o trenutnom statusu Crne Gore u evropskim integracijama i aktivnostima u okviru pregovaračkog procesa koje su u nadležnosti Ministarstva odbrane.

On je istakao nastavak angažovanja pripadnika VCG u međunarodnim misijama i operacijama upravljanja krizama u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.  Šarkić je upoznao sagovornika sa učešćem u EU misijama „ATALANTA“ i EUTM Mali. 

Takođe, bilo je riječi i o drugim međunarodnim misijama pod okriljem NATO u kojima učestvuje Vojska Crne Gore. Državni sekretar Šarkić je predstavio status Crne Gore na putu ka članstvu u NATO, intezivnu implementaciju reformi u oblasti odbrane kao i realizaciju Petog ciklusa Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo.

Načelnik Odjeljenja za Zapadni Balkan Auer je iskazao zadovoljstvo, u šta se lično uvjerio, posvećenošću crnogorske administracije u sprovodjenju procesa evropskih i evroatlanskih integracija.

Sagovornici su zajednički konstatovali da napredak Crne Gore koji je ostvaren u evropskim integracijama i uspješan kontinuitet u pridruživanju Evropskoj uniji značajno doprinosi i NATO integracijama, obzirom na komplementarnost ovih procesa.

 

Portal Analitika