Društvo

Odobreno izručenje Romanjolija, Vintile i Georgeskua

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Sjedinjenim Američkim Državama italijanskog državljanina Masima Romanjolija (43) i dvojice rumunskih državljana Kristijana Vintila (44) i Virdžil Flavioua Georgeskua (42), koji ima i američko državljanstvo, potvrđeno je Portalu Analitika u ovoj ustanovi.
Odobreno izručenje Romanjolija, Vintile i Georgeskua
Portal AnalitikaIzvor

Američke vlasti njih trojicu optužuju za kovanje zavjere sa kolumbijskom terorističkom organizacijom FARC (Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije) kojoj su navodno namjeravali da prodaju velike količine oružja namijenjenog za ubijanje američkih državljana u Kolumbiji i obaranje letjelica SAD-a.

Odluku o izručenju donijelo je vanraspravno vijeće sudija Višeg suda, ali su advokati odbrane uložili žalbu Apelacionom sudu.

Romanjoli, Vintila i Georgesku uhapšeni su u Podgorici u decembru prošle godine. Dvojici Rumuna lisice na ruke stavljene su 15. decembra, a Romanjoliju sjutardan, na aerodromu kada je stigao iz Italije. Američke vlasti tvrde da je trojka u Podgorici imala dogovoren sastanak sa pregovaračim FARC-a o isporuci oružja, ne znajući da su to inspektori Agencije za borbu protiv droge (DEA) pod čijom prismotrom su bili od maja prošle godine.

Predma optužnici SAD, oni su se tim povodom u tri navrata sastajali u Crnoj Gori, ali i u drugim državama. 

Američki agenti akcijom praćenja i hapšenja ove trojke su koordinirali i u Crnoj Gori. Iz crnogorske policije ranije su kazali da ne raspolažu informacijama da su trojica optuženih imali logistiku u našoj zemlji.

Sva trojica pred istražnim sudijom su kategorično negirali navode američke optužnice i kazali da nije tačno da su bili dio bilo kakve zavjereničke grupe koja je planirala ubistva američkih državljana u Kolumbiji.

Oni su u ekstradicionom pritvoru u Spužu.

Romanjoli je bivši italijanski političar, nekadašnji poslanik stranke Silvija Berluskonija - Forza Italia. Bavio se preduzetništvom.

I Vintila je bivši političar. Ovaj rumunski biznismen bio je savjetnik u parlamentu, a 2009. bio je direktor u Agenciji za državne rezerve.

Prema američkoj optužnici, Romanjoli je navodno trebalo da obezbijedi sertifikate za oružje, kako bi ono nesmetano moglo da se prokrijumčari do Kolumbije, Vintila je bio glavni pregovarač, a Georgesku posrednik.

Italijanu i dvojici Rumuna prema američkom zakonodavstvu prijeti doživotni zatvor.

 

Portal Analitika