Društvo

O presudi Kalićima kada stignu podaci iz Njemačke

Viši sud u Bijelom Polju zatražio je preko Ministarstva pravde Crne Gore informacije od nadležnih organa Njemačke o postupku koji se protiv Rožajca Safeta Kalića vodi u toj državi, kojoj je Kalić prošle sedmice izručen, kako bi bjelopoljski sud donio odluku o ishodu krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori.
O presudi Kalićima kada stignu podaci iz Njemačke
Portal AnalitikaIzvor

Portparolka i sutkinja Višeg suda u Bijelom Polju saopštila je danas da će po pribavljanju podataka iz Njemačke, a zavisno od procjene eventualnog trajanja postupka pred sudom u Ahenu, odlučiti da li će u ovom sudu biti izrečena presuda u odsustvu optuženog Kalića.

- Ukoliko bi procijenili da je moguće da optuženi u kraćem vremenskom intervalu bude dostupan nadležnim organima Crne Gore, omogućilo bi mu se da iznese svoju odbranu pred ovim sudom, kako je to ranije odlučeno – kazala je ona.

Rožajac Safet Kalić, zajedno sa bratom Mersudinom i suprugom Aminom, optužen je pred bjelopoljskim sudom za pranje novca stečenog prodajom heroina. Njima se na teret stavlja da su u legalne tokove “unijeli” 7,7 miliona eura prljavih para. Suđenje je okončano još u oktobru prošle godine i presuda je trebalo da bude izrečena 3. novembra, ali kako je Safet Kalić, koji je sve vrijeme bio u bjekstvu, u međuvremenu bio uhapšen u Austriji, odlučeno je da se izricanje presude odgodi, kako bi se i njemu omogućilo iznošenje odbrane.

Ispostavilo se, međutim, da za Kalićem ne traga samo Crna Gora već da je i Njemačka 2012. godine izdala takozvani evropski nalog za njegovo hapšenje, a on je obavezujući za zemlje EU zbog čega je njemačka potjernica dobila prioritet. Njemačke vlasti Kalića terete za trgovinu heroinom.

On je prošle sedmice iz Austrije izručen ovoj državi, a datum ekstradicije držan je u tajnosti iz bezbjednosnih razloga.

Safet Kalić uhapšen je 20. oktobra prošle godine u Beču, sa lažnim pasošem Kosova, a u njegovom hapšenju učestvovala je i crnogorska policija mkoje je kolege u Austriji obavijestila da će on tog dana biti u beču.

NCB Interpol Podgorica potjernicu za njim raspisao je u avgustu 2011. godine, nakon što su u Rožajama uhapšeni njegovi brat i supruga. On je uspio da izbjegne hapšenje i pobjegne iz zemlje. Bio je u bjekstvu duže od tri godine.

Kalići su na sudu kategorično negirali navode optužnice. Njima je privremeno zaplijenjena imovina procijenjena na blizu 22 miliona eura.

 

Portal Analitika