Crna hronika

Predaja Kalića Njemačkoj ne znači da neće biti izručen Crnoj Gori

Ministarstvo pravde Crne Gore ranije je zatražilo izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori od strane Republike Austrije, nakon čega je obaviješteno od strane tamošnjeg Ministarstva pravde da je prema potjernici SR Njemačke, izdat evropski nalog za hapšenje Kalića, u cilju predaje SR Njemačkoj radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina opojnim sredstvima na organizovan način, kao i da je nadležni Pokrajinski sud u Beču donio odluku da se Kalić preda SR Njemačkoj, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva pravde.
Predaja Kalića Njemačkoj ne znači da neće biti izručen Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Evropski nalog za hapšenje je obavezujući za države članice i upućuje na njihovu direktnu komunikaciju. Predaja Safeta Kalića SR Njemačkoj nije ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje od Njemačke za svrhe dostupnosti pravosudnim organima Crne Gore za vođenje krivičnog postupka. Republika Austrija je dala saglasnost da Kalić iz SR Njemačke bude izručen Crnoj Gori, bez traženja naknadne saglasnosti od Austrije koju predviđa pravilo specijalnosti shodno Evropskoj konvenciji o ekstradiciji“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo pravde Crne Gore nije nadležno da obavještava crnogorsku, niti bilo koju drugu zainteresovanu javnost o procesu koji se protiv crnogorskog državljanina vodi u drugoj zemlji, zbog djela za koja se tereti da je počinio/počinila u toj zemlji, ali će od SR Njemačke, zbog krivičnog postupka u Crnoj Gori, tražiti obavještenja o toku ovog postupka za svrhe podnošenja Njemačkoj zahtjeva koji za cilj imaju obezbjeđenje prisustva Safeta Kalića za vođenje postupka u Crnoj Gori, u skladu sa propisima koji su na snazi između Crne Gore i SR Njemačke u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

„Ministarstvo pravde Crne Gore će putem saopštenja blagovremeno obavijestiti javnost o pravnim mehanizmima koje je upotrijebilo da obezbijedi što ranije prisustvo Kalića pred pravosudnim organima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

 
Portal Analitika