Region

Prve ćirilične table na putevima u Hrvatskoj

Table s ćiriličnim natpisima postavljene su na ulasku i izlasku iz opštine Donji Lapac u Hrvatskoj i to su prve dvojezične table koje su postavljene na saobraćajnicama, a kojima se označava ulazak i izlazak iz nekog mjesta, piše Jutarnji list.
Prve ćirilične table na putevima u Hrvatskoj
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dvojezične table postavili su radnici Hrvatskih puteva i to poslije višemjesečnog ignorisanja uputstava Ministarstva uprave, koje je dužno da osigura sprovođenje ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina kao i Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

U Ministarstvu uprave vjeruju da table neće biti nasilno skinute.

"Očekujem da se u Hrvatskoj poštuje pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i zakonima, ne samo u Donjem Lapcu, nego u svim opštinama i gradovima gdje su za to ostvareni uslovi", kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Ako bi i došlo do pojedinačnih slučajeva oštećenja takvih natpisa, očekujem osudu od strane cjelokupne političke scene, uključujući i novoizabranu predsjednicu, poručio je ministar.

Osim u Donjem Lapcu, iste table na saobraćajnicama trebalo bi da budu postavljene u još 19 opština i gradu Vukovaru, piše Jutarnji list.

Bauk očekuje da, osim opština, i županije pristupe sprovođenju zakona i dvojezične natpise postave i na županijskim putevima tamo gdje je obavezna ravnopravna upotreba jezika i pisma.

Nada se da će uskoro table na saobraćajnicama, osim u Donjem Lapcu, biti postavljene i u drugim opštinama.

"U svim tim jedinicama lokalne samouprave, osim u gradu Vukovaru, trebalo je da dvojezični natpisi budu postavljeni prije 13 godina. To su propustile da urade tri vlade. Zašto to nije tada urađeno, ne znam", priznaje ministar.

U Donjem Lapcu je dvojezična tabla na zgradi opštine postavljena ranije, kao i u većini opština koje za to ispunjavaju uslove.

Portal Analitika