NATO

Lani potrošeno skoro million eura za crnogorske vojnike u ISAF misiji

Na ime troškova dnevnih naknada pripadnicimacrnogorskog kontigenata ISAF misije u Avganistanu, isplaćeno je 925.360 eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane.
Lani potrošeno skoro million eura za crnogorske vojnike u ISAF misiji
Portal AnalitikaIzvor

- Tokom 2014. godine, za potrebe učešća pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF u Avganistanu, iz budžeta Ministarstva odbrane, utrošeno je 1.211.767 eura.  Od navedenog iznosa, na ime troškova dnevnih naknada pripadnicima kontigenata, isplaćeno je 925.360 eura, dok se preostalih 286.407 eura odnosi na obuku u zemlji i inostranstvu, zakup interneta, logističku podršku tokom izvršenja misije, smještaj, ishrana, opremanje i transport, kazali su za Portal Analitika iz Ministarstva odbrane.

Crna Gora je odlučila da i nakon 1. januara 2015. ostane u Avganistanu, a vojnici će za učešče u toj mirovnoj misiji dnevno dobiti po 100 eura.

Prijedlog odluke o upućivanju vojnika u misiju “Resolute Support” utvrdio je Savjet za odbranu i bezbjednost krajem decembra prošle godine. Predviđeno da se u misiju uputi do 20 pripadnika Vojske, uz mogućnost rotacije, što predstavlja smanjenje za 25 pripadnika u odnosu na broj koji je bio predviđen za angažovanje u misiji ISAF u Avganistanu.

Kako je rečeno Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane, navedeni iznos od 1.211.767 eura,  koliko je za potrebe misije u Avganistanu izdvojeno u 2014. godini, u potpunosti je pokrio sve troškove priprema i angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u toj misiji.  

Određene troškove angažovanja našeg kontingenta u misiji ISAF snose pojedini saveznici, kao što su strategijski transport, obezbjeđenje vozila, goriva, naoružanja i municije za izvršenje zadataka, dio ishrane i obuke.

Takođe, od SAD dobili smo u donaciju određenu opremu i sredstva potrebna za izvršenje misije. Od strane NATO partnera obezbijeđeno je besplatno školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na stranim akademijama i koledžima, učešće pripadnika Vojske na značajnim međunarodnim vojnim vježbama, konferencijama i sastancima.

A.S.

 

 

Portal Analitika