Politika

Na zahtjev poslanika DF-a i SNP-a odložena rasprava o ANB-u

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović odgodio je za narednu sedmicu raspravu o Prijedlogu zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) na zahtjev klubova poslanika Demokratskog fronta DF i Socijalističke narodne partije SNP.
Na zahtjev poslanika DF-a i SNP-a odložena rasprava o ANB-u
Portal AnalitikaIzvor

Predrag Bulatović iz DF-a tražio je da se rasprava o zakonu o ANB ne održi danas, već kad se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je član Savjeta za odbranu ispred Skupštine, vrati iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru, da predsjedava sjednici i učestvuje u radu, prenosi MINA.

On je rekao da je prva varijanta Predloga tog zakona predložena u junu, da je Odbor razmotrio taj Prijedlog, ali da je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena o čemu nije raspravljala Skupština.

Kako je kazao Bulatović, Vlada je imala dodatne intervencije sa amandmanima, a Krivokapić je više puta izražavao stavove vezano za stanje u tom sektoru i kadrovske promjene.

"Za nas iz DF je važno da sjednici predsjedava i da učestvuje i predsjednik Skupštine", rekao je on.

Snežana Jonica iz SNP-a kazala je da klub poslanika te partije insistira na odlaganju rasprave za sledeću sedmicu, navodeći da je Vlada, od donošenja Preijdloga zakona, u više navrata mijenjala suštinu onog što bi danas trebalo da bude rasprava.

Ministar pravde Duško Marković poručio je da je donošenje ovog zakona veoma važno i sa aspekta rokova kad će biti usvojen.

"Vlada je bila opredijeljena da zakon bude usvojen u decembru 2014. i bila je i jeste snažno zainteresovana da zakon bude usvojen na vanrednom zasjedanju parlamenta u 2015. godini. Usvajanje ovog zakona opredjeljuje dinamiku realizacije obaveza iz akcionog plana za 2015. koja se tiče reforme obavještajne zajednice u Crnoj Gori", dodao je on, napominjućio da su važni rokovi i vrijeme.

Prema njegovim riječima, prolongiranje usvajanja zakona prolongira i rokove za aktivnosti koje se tiču reforme, a koji su partnerski usaglašeni.

Portal Analitika