Politika

Cdu: Koalicija za NATO, a ne prelazna vlada

Crnogorska demokratska unija (Cdu) pozvala je sve političke partije i društvene činioce u političku i društvenu koaliciju za NATO. U toj partiji smatraju da stranke koje predlažu prelaznu Vladu troše "dragocjenu političku energiju na projekte koji nemaju šanse na uspjeh i koji znače traćenje vremena i političke energije".
Cdu: Koalicija za NATO, a ne prelazna vlada
Portal AnalitikaIzvor

"Prijetnjama da će očekivano neprihvatanje tog njihovog projekta izroditi proteste, bojkote i druge opstrukcije, sračunati dio među njima želi da prikaže Crnu Goru kao nestabilni sistem i riskantni prostor u regionu. To je onaj dio opoziocione koalicije koji ni po koju cijenu ne želi da vidi našu zemlju kao članicu NATO-a. Njihove su namjere prozirne. Njima je potrebna vlada, prelazna ili neprelazna, zapravo - bilo kakva - koja neće ni pominjati crnogorsko članstvo u NATO. To je za njih neprijatno pitanje, koje svakako treba izbjeći i zaboraviti, kao što je za mnoge od njih i crnogorska nezavisnost bila nepotrebna i opasna stvar", ocijenio je član Predsjedništva Cdu Dragan Ivančević.

Koalicija za NATO jedino smislena

Takvo političko djelovanje, smatra on, nije ništa drugo "do proizvodnja magle kojom se žele spriječiti građani Crne Gore da jasno vide i shvate da je baš sada vrijeme za široku političku i ukupnu društvenu koaliciju za NATO".

"Koalicija za NATO je jedina smislena, konstruktivna i svecrnogorska koalicija koja može i treba da se formira u ovom trenutku. Svi drugi scenariji i političke opcije vode ka rješenjima koja za našu zemlju mogu značiti gubljenje istorijske prilike da potvrdi, osnaži i osigura svoju političku nezavisnost, teritorijalni integritet i zdravu ekonomsku perspektivu, kao i poziciju ravnopravnog sudionika u procesima u regionu. Put u NATO znači sigurnost, a propuštanje, ili čak, izbjegavanje te istorijske šanse vodi u nestabilnost", rekao je Ivančević.

On je rekao da zbog svega toga Cdu poziva one političare i političke partije i sve društvene činioce kojima je Crna Gora jedina domovina da imaju političke mudrosti i hrabrosti, da prebrode političke razlike i personalne trzavice i da ostvare jedinstvo po pitanju gdje će naša odluka opredijeliti i osigurati budućnost Crne Gore i svih njenih sugrađana.

"Takva politika će značiti i najbolji put Crnoj Gore prema slobodnom i demokratskom društvu. Crnoj Gori danas je potrebna prepoznatljiva politička strategija i jasna politička odgovornost, a ne prelazni truli kompromisi bez jasnog programa i bez prepoznatljive političke perspektive", navodi Ivančević.

Ulazak u NATO sugoročna stabilnost

U toj partiji su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog aktuelnih političkih procesa u Crnoj Gori.

"Naša politička scena je obilježena neozbiljnim i neodgovornim trošenjem vremena i političke energije - u veoma značajnom trenutku – kada se naša Crna Gora nalazi na velikoj istorijskoj raskrsnici, koja jasno opredjeljuje dva moguća scenarija. Jedna je opcija put u sigurnu i izvjesnu budućnost: ulazak u NATO obezbjeđuje dugoročnu stabilnost i sigurnost.  To je put u društvo razvijenih i demokratski uređenih zemalja", rekao je Ivančević.

Druga mogućnost je, kako je rekao, nastavak nedjelotvorne i besplodne politike stalnih trzavica i sukoba oko svih temeljnih vrijednosti i interesa – od crnogorske kulturne samobitnosti do ekonomske i političke samostalnosti.

"Taj drugi put bi značio stalnu borbu za ostanak na nesigurnoj i nepredvidljivoj balkanskoj vjetrometini, koja svaku političku promjenu, i unutrašnju i spoljnu, može da zloupotrijebi protiv Crne Gore i svih naših građana. Crnogorska vlast, koja je najodgovornija za stanje u kojem se nalazimo, je na jednoj strani naše politike. To je vlast koja je potrošila, sa malo vidljivih pozitivnih efekata, vrijedne godine i brojne prilike poslije obnove nezavisnosti. Njena sadašnja inercija i zaokupljenost sopstvenim problemima su opasni za sve nas u Crnoj Gori", rekao je Ivančević.

On podsjeća da se mjesecima čeka da vladajuća koalicija, pred kojom je istorijski zadatak da uvede Crnu Goru u NATO, postigne dogovor "oko nekakvog aneksa njihovog koalicionog sporazuma".

"Niti znamo o čemu se tu i zašto radi, niti se vide i razumiju razlozi zašto nema tog dogovora. Manje je vremena potrošeno za pisanje aktuelnog crnogorskog Ustava, nego za taj dodatak koalicionog kompromisa između veće i manje koalicione partije! To je izraz neozbiljnosti i neodgovornosti, što, pored ostalog, loše utiče na ocjenu saveznika da li je Crna Gora spremna ili ne da dobije poziv da se pridruži Alijansi. Saveznicima ne trebaju nestabilne vlade, čiji opstanak može svakog trena biti doveden u pitanje, i to zbog razloga koji ne zaslužuju epitet nacionalnog interesa", navodi Ivančević.

Naglasio je da je Crnoj Gori i svim njenim građanima potreban "jasan, vidljiv i nedvosmislen iskorak prema NATO-u, a ne politikansko natezanje oko nekakvog aneksa".

Portal Analitika