Politika

ŠTAJNAKER: Da ste u NATO-u ne bi bilo priče o Sutorini

Da je Crna Gora članica NATO saveza iz Bosne i Hercegovine nikad ne bi bila pokrenuta priča oko Sutorine, ocijenila je ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Štajnaker u okviru predavanja na temu Crne Gora i NATO u organizaciji Odbora Glavnog grada Liberalne partije.
ŠTAJNAKER: Da ste u NATO-u ne bi bilo priče o Sutorini
Portal AnalitikaIzvor

- Ja sam sigurna da je Crne Gora članica NATO saveza iz Bosne i Hercegovine sigurno ne bi bila pokrenuta priča oko granice sa Crnom Gorom. To je važan argumenat, jer ako je Crna Gora u NATO-u niko se neće usuditi da dira granice jedne članice NATO saveza i to je nešto što člansto u ovoj organizaciji može da da kao dodatnu sigurnost - istakla je ona.

Svako ko bi se, kako je poručila, drznuo da dovede u pitanje granice jedne od država članica "izvjesno da bi protiv sebe imao cijelu NATO alijansu".

- Njemačka se zalaže za to da Crna Gora bude u NATO-u i da dobije poziv za članstvo u ovoj godini. U prošloj godini je bilo komplikovano zbog geopolitičkih dešavanja oko Gruzije, tako da će se NATO proširiti u ovom području, jer sada fali samo ovaj dio regiona koji nije pod zaštitom NATO saveza, a ulaskom Crne Gore povezale bi se države članice saveza sa Albanijom, Grčkom i Turskom - smatra Štajnaker.

Ona je istakla da se za Evropu NATO razvijao kao sistem koji garantuje sigurnost, ali i pomaže razvoj vladavine prava i demokratije.

- Jer članovi koji ulaze moraju imati razvijenu demokratiju i moraju se truditi da je unapređuju. NATO traži da bezbjedonosne agencije država članica međusobno sarađuju i da sarađuju sa Alijansom, crnogorska ANB sad izgleda mnogo bolje, nego što je to bio slučaj u ranijem periodu i čeka se samo da se postavi novi direktor agencije. Od suštinskog je značaja jačanje bezbjednosti i sigurnosti u Evropi, posebno prisjećajući se ratova u prošlosti na prostorima bivše Jugoslavije i patnji koje su oni prouzrokovali, a čije posljedice i danas osjećamo u velikoj mjeri - rekla je Štajnaker.

Ona je istakla posebnu zahvalnost liberalima Podgorice, ali i cijeloj Liberalnoj partiji "na uspješnoj i konstantnoj promociji NATO alijanse".

Portal Analitika