Region/Svijet

Cipras davao ponudu albanskom arhiepiskopu da bude predsjednik Grčke

Poglavar Albanske pravoslavne crkve i profesor univerziteta u Atini arhiepiskop Anastasios Janulatos neće prihvatiti ponudu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da preuzme funkciju predsjednika Grčke, nakon odlaska Karolosa Papuljasa.
 Cipras davao ponudu albanskom arhiepiskopu da bude predsjednik Grčke
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

"Jedan pravoslavni poglavar ima određeni crkveni zadatak i on ne može da preuzme političku funkciju", izjavio je arhiepiskop Anastasios za skopsku Večer.


Visoki predstavnici partije Siriza povezani sa upravom Svete Gore, prema pisanju grčkog lista "To Vima", proteklih nekoliko dana su intenzivno razmatrali mogućnost da Anastasios bude kandidat koga će novi grčki premijer Aleksis Cipras predložiti za predsjednika Grčke.

Arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve je ličnost koja uživa veliko poštovanje i istaknut je među pristalicama ekumenizma, što bi po riječima ljudi bliskih Ciprasu dalo posebnu simboliku predsjedničkim izborima i što bi ujedinilo zemlju i koji bi joj, kako navodi "To Vima", svojim prisustvom u predsjedničkoj palati “dao sjaj”.


Anastasios je na čelu Albanske pravoslavne crkve više od dvije decenije, gdje je došao odmah poslije pada komunizma i sa početkom obnavljanja do tada zabranjenog vjerskog života u Albaniji.


Rođen je u Pireju 1929. godine, studirao je teologiju na Univerzitetu u Atini, religiologiju, misionarenje i etiologiju na univerzitetima u Hamburgu i Marburgu u Nemačkoj. Rukopoložen je za đakona 1960.


Pri Svjetskom savjetu crkava izabran je za predsjednika Komisije za misionarenje i propovijedanje Jevanđelja u svoketu.


Redovni je profesor istorije religija na Atinskom univerzitetu (1972-1997) i dopisni član Atinske akademije od 1993.


Kao arhiepiskop Albanije (od 1992) uzdigao je iz ruševina Pravoslavnu autokefalnu crkvu Albanije. U Albaniji, kako tvrde tamošnji mediji, nikada nije bio u potpunosti prihvaćen zbog svog grčkog porijekla.


(blic.rs)

 

Portal Analitika