Abiznis

Skok eura usljed optimizma o pregovorima o otplati grčkog duga

Euro je u utorak ostvario značajan rast podržan optimizmom da će novoizabrana grčka Vlada početi pregovore u vezi otplate duga i pored predizbornih obećanje da će tražiti njihov otpis.
Skok eura usljed optimizma o pregovorima o otplati grčkog duga
Portal AnalitikaIzvor

Euro je tokom azijskog trgovanja zaustavio rast u odnosu na dolar, ali se ipak zadržao blizu prethodno dostignutog nivoa, navodi se u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0,21 odsto.

Danas se očekuju izvještaji o sektoru usluga u eurozoni i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će biti objavljen i izvještaj o zaposlenosti van poljoprivrede.

Cijena zlata umjereno je porasla tokom azijskog trgovanja, jer su se investitori fokusirali na moguće povećanje zbog predstojeće Kineske nove godine. Pored Indije, Kina je najveći svjetski kupac zlata.

Do pada cijene došlo je zbog smanjene tražnje za zlatom kao sigurnijim instrumentom nakon što je objavljeno da je novoizabrana Vlada u Grčkoj spremna da ponovo pregovara o uslovima vraćanja duga.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata je porasla 0,35 odsto.

Cijena sirove nafte usporila je rast tokom azijskog trgovanja, nakon što su investitori procijenili da je njen skok od 19 odsto od početka sedmice bio prekomjeran.

Nedavni rast podstaknut je viješću da su proizvodjači nafte iz uljanih škriljaca smanjili proizvodnju. Izvještaj Američkog instituta za naftu pokazao je rast zaliha od preko šest miliona barela tokom prethodne sedmice.

Tokom azijskog trgovanja cijena nafte je pala 1,56 odsto.

Portal Analitika