Turizam

Ivančević: Zapad ne oprašta

U ovoj godini nije realno očekivati ozbiljno povećanje broja turista sa zapadnoevropskog tržišta, niti da ćemo nadoknaditi očekivani pad sa ruskog tržišta. U svakom slučaju, biće više turista iz Zapadne Evrope, zato što Montenergo Airlines prvi put leti sa šest aerodroma u Njemačkoj, imaće više čartera prema Francuskoj i Skandinaviji. To će, međutim, biti nedovoljno da bi rekli „evo vratili smo se na to tržište", rekao je predsjednik odbora za tirizam pri Privrednoj komori Dragan Ivančević.
Ivančević: Zapad ne oprašta
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da je potrebno još puno posla i promjena da se poveća prihod od turizma. - Prije svega u našim glavama, a onda u sistemu planiranja budžeta za promociju, te ko­munalnom opremanju i ra­zvoju infrastrukture - kazao je Ivančević Pobjedi i naglasio da su Vlada, resorno ministar­stvo i Nacionalna turistička organizacija shvatili da je ne­ophodno veće okretanje ka zapadnoevropskom tržištu, jer nemamo alternativu, ali je potrebna veća koordinacija i jasnije preciziranje strategije.

–Prošlogodišnja sezona je bila otrežnjenje. Shvatili smo da gubimo rusko tržište koje je dovodilo dobro platežnu kli­jentelu, koja nije mnogo bira­la, niti mnogo zamjerala na manjkavostima, kao što su kvalitet i izgled destinacije, komunalna opremljenost, struktura ponude. Takva kli­jentela nas je uspavala i nijesmo mnogo razmišljali o osva­janju novih tržišta - ocijenio je Ivančević. To, kako je istakao, nije uznemirilo nikoga osim ljude koji se neposredno bave turiz­mom.

- Trebaće više godina da po­pravimo situaciju, jer kriza u Rusiji neće proći preko noći.Mi koji moramo da obezbijedimo život u našim kompani­jama, profitabilnost poslova­nja i redovno punjenje budžeta na državnom i lokal­nom nivou, razmišljamo kako da nadomjestimo te nedostat­ke i opstanemo na tržištu u reduciranoj cjenovnoj politi­ci, koja će biti prihvatljiva za ta nova tržišta na kojima treba da se pojavimo - naveo je Ivančević i naglasio da sezona pred nama treba da garantuje ne samo preživljavanje, već razvoj.

On je kazao da za zapadnoe­vropsko tržište moramo da imamo sasvim drugačiji kvalitet destinacije I cjenovnu poli­tiku, jer dosadašnja tamo „ne pije vodu".

- Znači, moramo da idemo sa cijenama dolje, dok komunal­ne usluge, razni porezi i prire­zi idu na gore i povećavaju troškove poslovanja. Alterna­tivu, nažalost, nemamo i to treba da shvate država i lokal­ne uprave, kojima turizam pu­ni budžet, te da počnu da rade u nekoliko pravaca - naveo je Ivančević.

On je podsjetio da naš turi­zam, posebno hotelijerstvo, ima jedno od najvećih optere­ćenja u regionu. - Često smo do sada nadlež­nim ukazivali na neodrživost troškova i nekonkurentnost naših kompanija zbog visokih opterećenja. Iz Vlade su nam obećali smanjenje stope PDV-a za turizam. Bez smanjenja PDV-a u procentu u kojem smo tražili nemoguće je oče­kivati ozbiljan razvoj hoteli­jerstva kroz nove investciije -naveo je Ivančević, koji očekuje da se od 2016. godine pređe na nižu stopu PDV-a.

Kao nova turistička destinacija na tržištima na kojima treba da se polako vraćamo, moramo biti promovisani na mnogo kvalitetniji i ozbiljniji način, a za to trebaju mnogo veća sred­stva nego što je Vlada predvidjela u budžetu za ovu godinu, naglasio je Ivančević.

Dva miliona budžetskih sredstava za promociju skoro nepo­znate destinacije u Zapadnoj Evropi je smiješna cifra, koja ne potvrđuje zvanično opredjeljenje Vlade da je turizam lokomo­tiva razvoja - naglasio je Ivančević i istakao da promocija turiz­ma nije trošak, nego investicija koja se mnogostruko vraća.

Pobjeda

 

Portal Analitika