Sci/Tech

Nekoliko najčešćih zabluda vezanih za tehnologiju

Iako je tehnologija postala dio naše svakodnevice, prosječan čovjek još ne zna baš tačno ‘kako to sve radi’ te je lako povjerovati svemu što čujemo ili pročitamo. Međutim, ne znači da je to sve istina.
Nekoliko najčešćih zabluda vezanih za tehnologiju
Portal AnalitikaIzvor

Pročitajte neke od najčešćih zabluda vezanih za tehnologiju:

1. Mac računari ne mogu dobiti virus

Tvrdnje kako virusi uobičajeni za PC računare ne mogu zaraziti Mac računare stizale su i iz samog Applea, međutim demantovao ih je događaj iz 2012. kad je ‘trojanac’ napao hiljade računara s logoom jabuke, prenosi 24sata.hr.

2. Incognito surfovanje znači anonimno surfovanje

Mnogi misle da surfovanjem u ‘ingocnito’ prozoru u Chromeu ili ‘Private’ u Safariju skrivaju identitet, odnosno IP adresu, što je potpuno krivo. Incognito surfovanje znači da internet preglednik neće  zapamtiti stranice koje ste prije posjećivali te da na vaš računar neće snimati ‘kolačiće’.

3. Predugo punjenje uništava bateriju

Većina ljudi naveče mobilni uključi u punjač te ga isključi tek ujutro, iako se on, naravno, napuni puno prije. Ponekad se govori kako to uništava bateriju, međutim, za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza. Štaviše, moderne baterije su dovoljno pametne da znaju kad su napunjene i, iako priključene na punjač, jednostavno se prestanu puniti.

4. Ne treba gasiti računar svaki dan

Ovo ne samo da nije istina, nego je istinito upravo suprotno – računar bi trebalo ugasiti svaki dan. Kad je ugašeno, dijelovi računar nisu opterećeni i trajayti će duže.

5. Mobilni treba puniti tek kad je prazan

Još jedna od zabluda koja ne samo da nije tačna nego je istina upravo suprotna – ako ga punite i kad baterija nije potpuno ispražnjena, produžujete vijek baterije.

tehnologija.me

Portal Analitika