Abiznis

Sanirano 15 kvarova: Dalekovod „Pljevlja-Žabljak“ opet u pogonu

CGES obavještava javnost da je Žabljak dobio napajanje električnom energijom dalekovodom “Pljevlja-Žabljak”, čime je sigurnost i pouzdanost u snabdijevanju dovedena u redovno stanje.
Sanirano 15 kvarova: Dalekovod „Pljevlja-Žabljak“ opet u pogonu
Portal AnalitikaIzvor
S tim u vezi, uz nadljudske napore dalekovodnih ekipa CGES-a iz Bijelog Polja, Nikšića i Podgorice, svestranu pomoc ekipa Elnosa iz Banja Luke, radnika firme “Raduč”,  asistencije helikopterske jedinice, pomoć mještana u ljudstvu i tehnici,sanirano je preko 15 kvarova duž trase pomenutog dalekovoda. Ovom prilikom se svima zahvaljujemo a posebno mještanima na razumijevanju u ovakvim havarijskim situacijama, kaže se u saopštenju CGES-a Portalu Analitika.
Podsjećanja radi,na jednom dijelu dalekovoda, gdje su se i desili prekidi užadi usljed pojave leda na njima, dalekovod je projektovan i izveden po znatno strožijim standardima od propisanih. No, to  nije pomoglo jer su vremenski uslovi bili takvi da su ledenice koje su se formirale imale prečnik reda veličine i nekoliko decimetara, što je desetak puta više od projektovanih vrijednosti. Napomenimo samo da je normalna težina provodnika oko 670 grama po metru, a da sa dodatim teretom je bilo i nekoliko kilograma po metru, što jasno govori o nezapamćenoj situaciji na terenu. Naprijed rečeno dovoljno govori o pojavi ekstremno nepovoljnih vremenskih uslova sa stanovišta eksploatacije dalekovoda. 
Dodajmo još i to, da će DV ekipe CGES-a i večeras biti locirane na Žabljaku i to u stanju visoke pripravnosti zbog najavljenog pogoršanja vremena, zaključuje se u saopštenju.
Portal Analitika