Politika

Braun: SAD će i dalje podržavati Crnu Goru

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da pružaju podršku Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu, poručila je američka ambasadorka Su Kej Braun u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima
Braun: SAD će i dalje podržavati Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Američku ambasadorku su danas u oproštajnu posjetu primili ministri unutrašnjih poslova, odbrane i rada i ocijalnog staranja – Raško Konjević, Milica Pejanović Đurišić i Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Braun je u razgovoru s Konjevićem čestitala tom resoru na dosašnjem odličnom radu u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

„I izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti da sprovodi reforme koje bi trebalo da rezultiraju pozivom za članstvo u NATO-u do kraja godine, što SAD snažno podržavaju“, kaže se u saopštenju.

Konjević je istakao da je pred MUP-om, kao i pred kompletnom javnom administracijom, zadatak ostvarivanja mjerljivih rezultata kako bi privremena mjerila dobila pozitivnu ocjenu Evropske komisije i, shodno tome, Crna Gora nastavila dinamičan proces pristupanja Evropskoj uniji (EU).

On je iskazao uvjerenje i da će do kraja biti sprovedene reforme koje će za rezultat imati poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

„Sagovornici su zajedno konstatovali da se moraju jačati institucije kao i da je od izuzetnog značaja primjena brojnih novih zakona“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa Pejanović Đurišić, Braun je istakla uspješnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i kazala da su brojni projekti koji su realizovani u prethodnom periodu između Crne Gore i SAD, posebno u oblasti školovanja kadeta, vojne saradnje, kao i zajedničkog učešća u vojnim vježbama i operacijama, primjer dobrih partnerskih odnosa dvije zemlje.

„Braun je ponovila spremnost SAD da pruža podršku Crnoj Gori na evroatlantskom putu i u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je zahvalila ambasadorki na uspješnoj saradnji, podršci kao i partnerskom odnosu koji je, kako je navela, rezultirao vidljivim napretkom u oblasti reforme sistema odbrane Crne Gore.

Braun je u razgovoru s Boškovićem istakla da će Crna Gora imati i dalje partnera u SAD koje će nastaviti da podržavaju njeno učlanjenje u NATO i EU.

Bošković je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima dvije države i zahvalio se Braun na podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori i Minstarstvu rada i socijalnog staranja.

„Sagovornici su razgovarali i o aktivnostima koje su prioreitet rada MRSS u 2015. godini, među kojima su borba portiv sive ekonomije na tržištu rada i socijalna politika“, dodaje se u saopštenju. (Mina)

Portal Analitika