Društvo

EPCG: Elektroenergetska situacija na sjeveru se postepeno stabilizuje

Danas su oko 13.40 časova područja Boana, Njegovuđa i Bukovice dobila napajanje električnom energijom. Ističemo da i dalje ima potrošača na ovom području koji su bez napajanja zbog oštećenja niskonaponske mreže. Ekipe trenutno rade na sanaciji preostalih oštećenja na nižem naponu, saopšteno je Portalu Analitika iz EPCG.
EPCG: Elektroenergetska situacija na sjeveru se postepeno stabilizuje
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, da je  za uže gradsko jezgro Žabljaka, od juče oko 13 sati obezbijeđeno napajanje iz alternativnog pravca, odnosno sa dalekovoda 35 kV Šavnik – Žabljak.

EPCG i nadležne ekipe su učinile sve kako bi se stabilizovalo napajanje  grada električnom energijom, ali naglašavamo da su i dalje mogući prekidi u napajanju, sve dok se ne osposobi glavni prenosni dalekovod Pljevlja – Žabljak, a koji je na više od 10 mjesta u prekidu zbog izuzetno debelog i teškog ledenog omotača. Ekipe  Crnogorskog Elektroprenosa su od jutros na terenu i u izuzetno teškim uslovima pokušavaju da saniraju oštećenja na pomenutom dalekovodu.

Na području Plužina bez napajanja je dio Pivske planine  i Crkvičko Polje. 

Ekipe ED Pljevlja su uspjele da obezbijede napajanje za Obarde, Bukovicu, Petine i Čestin, dok je dijelu mreže sa koje se napajaju  Bobovo, Glibaće, Lever Tara i dalje nemoguće pristupiti .

Uzrok velikog broja havarija na mreži je težak i vlažan snijeg koji se zadržava i ledi na provodnicima i stvara ogroman dodatni teret. Opterećenje koje trpe provodnici dalekovoda 35 kV Šavnik-Žabljak, dužine 130 metara  između stubnih mjesta je preko 2 kilograma po metru dužnom. Sa udarima vjetra to opterećenje je  znatno veće. Stručnjaci EPCG ističu da su, pri aktuelnim vremenskim uslovima, havarije na mreži neizbježne , iako su dalekovodi 35kV  pred zimsku sezonu remontovani.

Uz puno razumijevanje zbog problema koje naši potrošači imaju zbog prekida u napajanju  naglašavamo da ekipe Elektriprivrede Crne Gore ulažu vanredne napore kako bi oštećenja bila sanirana u što kraćem roku , a radovi se izvode u uslovima povećanog bezbjedonosnog rizika, uslijed smanjene vidljivosti, padavina i na teško pristupačnom terenu.

Portal Analitika