Društvo

BURIĆ: Padavine neće izazvati poplave u Crnoj Gori

Pratimo situaciju i u Crnoj Gori, barem po prognositčkim podacima koje imamo, ne bi trebalo da bude značajnijeg rasta vodostaja, kazao je za Portal Analitika dr Dragan Burić prognostičar Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
BURIĆ: Padavine neće izazvati poplave u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Prema posljednjim najavama, tokom popodneva će u našoj zemlji biti padavina - kiše na jugu, snijeg na sjeveru - ali ne obilnih da bi brinuli o eventualnim poplavama, kao što je to proteklih dana slučaj u Bugarskoj, Albaniji, Makedoniji i Grčkoj.

- Današnje padavine neće uticati na eventualne promjene vodostaja, tako da razloga za brigu nema. Velika je stvar što je vrijeme danas dobro i što padavine koje će početi poslije podne neće biti obilne - precizirao je Burić.

On je dodao da, i pored najavljenog porasta temperature u naredna dva dana, ne treba brinuti za otapanje snijega, jer će i četvrtak proći bez intenzivnih padavina.

Burić takođe navodi da, u trenutku kada registruju mogućnost izuzetno loših vremenskih prilika, pa tako i poplava, Zavod za hidrometeorologiju i meteorologiju odmah obavještava sve potrebne institucije, prije sega Štab za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. No, smatra da ekstremnih vremenskih prilika poput poplava neće skoro biti.

- Na Žabljaku je izuzetno visok sniježni pokrivač, već cijeli metar. Ali, dosta je velika razlika između sniježnog pokrivača na sjeveru zemlje, jer u Kolašinu iznosi 33 centimetra. Visokog pokrivača nema na području sliva Jadranskog mora, prije svega rijeka koje se slivanju u Skadarsko jezero, već samo onih iz crnomorskog sliva koji kod nas ne mogu izazvati probleme - zaključuje Burić za Portal Analitika.

Podsjećamo, iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore do nedjelje najavljuje skoro svakodnevne padavine - kišu na jugu i snijeg na sjeveru - ali slabog intenziteta. Jedini problem može izazvati vjetar koji će naredna dva dana na udare biti jak, južnih i jugoistočnih smjerova. Za vikend nas očekuje prestanak padavina uz pad temperature i slabiji vjetar iz pravca sjevera i sjeveroistoka.

Portal Analitika