Abiznis

Za “Montecargo” niko ne pita, u toku razgraničenje imovine sa ŽPCG

Za kupovinu kontrolonog paketa akcija “Montecarga” kompanije za prevoz željezničkog tereta, nema interesovanja, iako su upućena pisma za iskazivanje interesovanja na učešću na tenderu.
Za “Montecargo” niko ne pita, u toku razgraničenje imovine sa ŽPCG
Portal AnalitikaIzvor

Prethodno, Tenderska komisija za privatizaciju je u okviru pripreme javnog tendera za sprovela postupak izbora privatizacionog savjetnika. Takođe, Komisija je organizovala sastanke sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva, menadžmenta kompanije A.D. „Montecargo“ i savjetnika u procesu privatizacije društva, u cilju identifikacije i rješavanja otvorenih pitanja značajnih za uspješnu pripremu i realizaciju postupka privatizacije. Tom prilikom konstatovano je da je neophodno preduzeti aktivnosti na upisu prava društva nad nepokretnom imovinom u katastru nepokretnosti i na redefinisanju odredbi Pojedinačnog kolektivnog ugovora na snaziu kompaniji. Odlukom Skupštine akcionara Željezničkog prevoza Crne Gore od 16.06.2009.godine, „Montecargu“, je prenijet u vlasništvo poslovni prostor upravne zgrade ŽPCG, u površini od 357 m2.

“Takođe okončan je postupak prenosa i uknjižbe predmetne imovine. U toku su aktivnosti na razgraničavanju imovine između ŽPCG i “Montecarga”. U okviru aktivnosti na redefinisanju odredbi Pojedinačnog kolektivnog ugovora na snazi, Odbor direktora je suvojio aneks Pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je obuhvatio izmjene i dopune Kolektivnog ugovora koji su podrazumijevale usaglašavaaje pojedinačnih odredbi sa Zakonom o radu, Opštim kolektivnim ugovorom, kao i sa odredbama Kolektivnog ugovora ostala tri željeznička privredna društva”, konstatuje se u polugodišnjem izvještaju o privatizaciji.

Podsjetimo, Vlada je nakon premišljanja, odbila ponudu rumunske kompanije Grampet za kupovinu 87,6 odsto akcija "Montecargo".

Rumuni su, tada, za državni paket akcija ponudili 1,65 miliona eura i oko 3,5 miliona eura ulaganja.

Akcionarsko društvo "Montecargo", osnovano 1. jula 2009. godine, je crnogorski operater za prevoz tereta željeznicom. U svom vlasništvu ima 17 lokomotiva i 713 teretnih vagona. Ukupan broj zaposlenih je 209 a kompanija nema viška radnika. Ukupni registrovani kapital, nominalne vrijednosti 17.463.668 eura, podijeljen je na 3.340.114 običnih akcija. Nominalna vrijednost svake akcije je 5,23 eura.

Željeznički prevoz tereta u svjetskim okvirima je vrlo profitabilna djelatnost.

P.Z.

Portal Analitika