Abiznis

Poslodavcima se daje mogućnost kontraštrajka

Predlogom zakona o štrajku, koji će se, nakon skoro tri godine naći pred poslanicima na predstojećem skupštinskom zasijedanju, poslodavcima daje mogućnost za kontraštrajk.
Poslodavcima se daje mogućnost kontraštrajka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predlog zakona, osim što sadrži poboljšanja u pravno-tehničkom smislu, predviđa i nove vrste štrajka prema načinu organizovanja, kao što su rotirajući, selektivni i štrajk solidarnosti, piše Pobjeda.

Vladinim predlogom utvrđene su brojne novine u odnosu na važeći propis, a najvažnija je da se i poslodavcima daje mogućnost za kontraštrajk.

Promjene se odnose i na uslove i način organizovanja štrajka, isključenja sa rada zaposlenih koji ne učestvuju u štrajku, prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavaca u vezi sa štrajkom.

"Sužena je lista djelatnosti za koje je neophodno utvrđivanje minimuma procesa rada. Utvrđena je obaveza strana u sporu da sarađuju, uz poštovanje tripartitnog socijalnog dijaloga, radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada", navodi se u predloženom zakonu.

Minimum procesa rada regulisan je drugačije u odnosu na postojeća rješenja, koja su dovodila do brojnih zloupotreba u praksi.

Predviđeno je da će se minimum procesa rada utvrđivati sporazumom između nadležnog ministarstva i reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata, najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu novog zakona.

Zakonom je precizirana i odgovornost za organizovanje nezakonitog štrajka, koja je na organizatorima, kao i zaštita zaposlenih u slučaju da se takav skup desi.

"Novine se odnose i na to da zaposleni koji obavljaju djelatnost od opšteg i javnog interesa mogu početi štrajk ako se prethodno utvrdi minimum procesa rada, koji obezbjeđuje sigurnost ljudi i imovine, ili je nezamjenljiv uslov života i rada građana, odnosno kojim se štiti nacionalna bezbjednost, kao i funkcionisanje organa vlasti", precizirano je u dokumentu.

Predlogom zakona predviđeno je uvođenje novog instituta, isključenje iz procesa rada

(lock out), kao kontramjera poslodavca za zaposlene koji ne učestvuju u štrajku.

Izvor: Pobjeda; foto: novilist.hr

Portal Analitika