Zanimljivosti

Čestica koja bi mogla da objasni misteriju tamne materije

Potpuno nova vrsta elementarne čestice mogla bi da razotkrije misteriju “tamne materije”, od koje se sastoji više od 80 odsto mase u univerzumu, tvrde britanski naučnici.
Čestica koja bi mogla da objasni misteriju tamne materije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tamna materija se manifestuje u načinu na koji njena gravitacija utiče na zvijezde i galaksije, ali još niko nikada nije imao priliku da je neposredno posmatra.

Stručnjaci sa Univerziteta u Sauthemptonu vjeruju da je jedan od razloga u tome što su čestice tamne materije mnogo lakše nego što se ranije pretpostavljalo i da njihova masa iznosi svega 0,02 odsto mase elektrona. Njihova najnovija saznanja objavljena su u časopisu “Sajentifik riports”.

“Naša zamišljena čestica djeluje suludo, ali izgleda da trenutno nema eksperimenata niti posmatranja koji bi isključili mogućnost njenog postojanja”, kaže dr Džejms Bejtman sa Katedre za fiziku i astronomiju Univerziteta u Sauthemptonu.

Hipotetička čestica ne dolazi u interakciju sa svjetlošću, ali je njena interakcija sa normalnom materijom začuđujuće jaka, pa možda i ne može da prodre u Zemljinu atmosferu. Ukoliko je zaista tako, detektori vezani za Zemlju teško mogu da je primijete.

Tim naučnika se nada da će istraživanje o novoj čestici doprinijeti njihovom svemirskom eksperimentu, u okviru koga MAQRO (Makroskopski kvantni rezonatori) treba da testiraju kvantne fenomene - neobično ponašanje subatomskih čestica na velikom prostoru. Nanočestica će biti “zakačena” u svemiru kako bi se provjerilo da li će promijeniti položaj pod uticajem tamne materije.

Koautor studije dr Aleksander Merle sa Instituta “Maks Plank” u Minhenu, kaže da “eksperimenti o tamnoj materiji trenutno ne upućuju na jasan trag, a s obzirom na to da Veliki hadronski sudarač (LHC) na institutu Cern još nije otkrio nagovještaje o novoj fizici, možda je vrijeme da promijenimo paradigmu u pravcu alternativnih kandidata za tamnu materiju. Sve je više stručnjaka za elementarnu fiziku koji tako misle, a naš predlog djeluje kao ozbiljan kandidat na tržištu.”

Naučnici vjeruju da tamna materija čini 26,8 odsto sveukupne mase i energije u svemiru. Normalna materija čini 4,9 odsto, a još misterioznija “tamna energija” 26,8 odsto. Ako se u obzir uzme samo masa, pretpostavlja se da tamna materija čini, čini 84,5 odsto mase u svemiru.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika