Politika

VUČINIĆ: Crnoj Gori, mnogo više nego Grčkoj treba Siriza

Poslanik Demokratskog fronta i nekadašnji sindikalni vođa nikšićkih željezaraca Janko Vučinić najavio je da će formirati ljevičarsku partiju, po ugledu na grčku Sirizu. On je za Dan saopštio je da će partija okupiti opljačkane i obespravljene radnike i u okviru Demokratskog fronta nastaviti antirežimsku borbu.
VUČINIĆ: Crnoj Gori, mnogo više nego Grčkoj treba Siriza
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Kao poslanik, koji u Skupštini Crne Gore predstavlja opljačkanu i obespravljenu radničku klasu i crnogorsku sirotinju, već mjesecima sam izložen pritiscima velikog broja mojih sindikalnih drugova, ali i radnika širom Crne Gore, od Pljevalja, pa preko Bijelog Polja, Berana, Rožaja, pa sve do Podgorice, razorenog Nikšića i prestonice siromaha Cetinja, da osnujem jednu pravu ljevičarsku partiju koja bi štitila narod, radnike i sirotinju od obijesnih domaćih i stranih aždaja neoliberalnog kapitalizama, tajkuna i lopovske vlasti. Posebno me je veliki broj ljudi kontaktirao poslije veličanstvene i istorijske pobjede ljevičarske Sirize u Grčkoj i najave dubokih globalnih promjena i jačanja partija koje se bore za pravdu i običnog obespravljenog čovjeka, kome je ova pljačkaška tranzicija po notama globalnih finansijskih oligarhija i bankara oduzela sve što je imao i dovela ga do prosjačkog štapa“, naglasio je Vučinić.

Prema njegovim riječima Crna Gora je „nažalost zemlja u kojoj imamo na vlasti dvije lažne socijalističke partije koje su odavno izdale sve ljevičarske vrijednosti, prodale dušu đavolu krupnog kapitala i dovele zemlju pred bakrot, a narod pred biološki nestanak“.

„Crnoj Gori, mnogo više nego Grčkoj treba naša crnogorska Siriza, partija obespravljenih, opljačkanih, poniženih građana koja će se pridružiti novom globalnom pokretu opotra protiv tiranije krupnog kapitala i njihovih slugu koji su 25 godina na vlasti u Crnoj Gori“, naglašava Vučinić za Dan.

Napominje da je priveo kraju konsultacije sa osnivačima ove, prve ljevičarske radničke stranke u Crnoj Gori.

Precizirao je da su u toku završne aktivnosti na izradi Programa mjera za spas radnika i sirotinje u Crnoj Gori koji će predstaviti uskoro sa svojim saradnicima na posebnoj konferenciji za novinare.

„Ova partija će svoje djelovanje nastaviti u okviru Demokratskog fronta, jedine istinske antirežimske opozicione snage u Crnoj Gori“, saopštio je Vučinić.

Izvor: Dan; foto: rtcg.me

Portal Analitika