Crna hronika

Podignuta optužnica protiv Brđanina

Zamjenik specijalnog tužioca Vojislav Grujić podigao je optužni prijedlog protiv bivšeg šefa kotorske policije Zorana Brđanina zbog krivičnog djela protivzakoniti uticaj. Osim njega, sudiće se i policijskom službeniku Aleksi Praščeviću i inspektoru za strance Dejanu Iličkoviću, zbog sumnje da su sedmorici stranih državljana, sezonskih radnika u Kotoru, omogućili nesmetan boravak u Crnoj Gori, iako su im “papiri” bili istekli.
Podignuta optužnica protiv Brđanina
Portal AnalitikaIzvor

Brđanin, Praščević i Iličković uhapšeni su krajem novembra prošle godine i privedeni specijalnom tužiocu u Podgorici. Nakon što su dali izjave pušteni su da se brane sa slobode. Oni su kategorično negirali optužbe koje su im stavljene na teret.

Brđaninov advokat Goran Rodić rekao je tada Portalu Analitika da se u slučaju njegovog klijenta radi o nečemu što ne bi trebalo da se kvalifikuje ni kao prekršaj, a ni kao krivično djelo.

- Za to što je njemu stavljeno na teret mogla bi da odgovara skoro čitava Crna Gora. To prema mom mišljenju nije ni prekršaj. Radi se o časnom, profesionalnom policajcu, sa zavidnom karijerom. Terete ga za navodni protivzakoniti uticaj a vezan je za njegovu navodnu intervenciju kod kolega da se nekim strancima produži boravak. Radilo se o sezoncima koji su bili angažovani na gradnji Sportske dvorane u Kotoru – kazao je Rodić, koji je zaključio da je teško opisati to što se Brđaninu stavlja na teret.

Brđanin je krivično djelo navodno počinio krajem oktobra i početkom novembra 2012. godine.

Povdom ovog slučaja Uprava policije u novembru je organizovala čak i vanrednu konferenciju za novinare.

Brđanin je sa mjesta šefa kotorske policije smijenjen u junu prošle godine, od kada je neraspoređen.

On je jedan od najškolovanijih policajaca u Upravi policije. Jedini je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji ima diplomu Nacionalne akademije Federalnog istražnog biroa u Sjedinjenim Američkim Državama (FBI), na kojoj je diplomirao 2012. godine. Diplomirani je oficir policije, a Policijsku akademiju završio je u Beogradu. U policiji radi 13 godina i prošao je sve poslove od pripravnika do načelnika. Na čelu kotorske policije bio je pet godina.

Povodom podizanja optužnice protiv Brđanina Portalu Analitika obratili su se njegovi prijatelji koji su na Fejsbuku registrovali i grupu “Pravda za Zorana Brđanina”, ocijenjujući optužni akt skandaloznim i ukazujući na brojne sporne dijelove optužbe. Oni smatraju da se radi o “očiglednom fingiranju borbe protiv korupcije, ujedno i pokušaju lične i profesionalne diskreditacije Zorana Brđanina sa krajnjim ciljem da se spriječi njegovo dalje napredovanje i raspoređivanje na značajne funkcije u okviru crnogorskog sistema za sprovođenje zakona”.

Suđenje Brđaninu, Praščeviću i Iličkoviću zakazano je za 12. mart.

Portal Analitika