Region

FT: Otpis dugova u Hrvatskoj je predizborni potez

Ugledni britanski poslovni dnevnik "Financial Times" u danas objavljenom članku o Hrvatskoj piše o odluci hrvatske vlade da 60 hiljada najsiromašnijih državljana oslobodi plaćanja dugova koji ne prelaze 35 hiljada kuna (oko 4.500 eura), napominjući da analitičari to smatraju populističkim predizbornim potezom uoči parlamentarnih izbora.
FT: Otpis dugova u Hrvatskoj je predizborni potez
Portal AnalitikaIzvor

U članku pod naslovom "Otpis dugova za siromašne povezan je sa izborima" se navodi da program "novi početak", koji je u Hrvatskoj počeo danas, prisiljava lokalne vlasti, komunalne firme, telekomomunikacione operatere, poreske vlasti i banke da izbrišu dugove nekim Hrvatima o sopstvenom trošku. Autor ističe da je hrvatski premijer Zoran Milanović tu mjeru s kreditorima dogovorio prošlog mjeseca, a objavio je nekoliko dana nakon što je kandidat njegovog SDP-a izgubio na izborima za predsjednika države.

Pozivajući se na rezultate ispitivanja javnog mnjenja koje je sprovela agencija "Ipsos Puls" u decembru, Financial Times svoje čitaoce upoznaje s podatkom da je podrška Milanovićevoj stranci za osam odsto manja od one koju uživa opoziciona Hrvatska demokratska zajednica. Napominjući da premijera ove godine očekuju parlamentarni izbori, Financial Times navodi da analitičari odluku o otpisu duga tumače kao potez kojim želi da privuče glasove birača.

"To je klasični primjer populizma uoči parlamentarnih izbora", prenosi FT izjavu glavnog ekonomista grupacije "Standard Bank" Timotija Eša.

Britanski dnevnik takođe prenosi ocjenu analitičara da će ta mjera preopteretiti lokalnu samoupravu i komunalne firme, te izazvati reakciju neredovnog plaćanja obaveza kod drugih poreskih obveznika i klijenata.

"Pristojni ljudi koji redovno plaćaju svoje obaveze već sad podnose vrlo težak poreski teret u ovoj zemlji, koji će ovakvom odlukom postati još teži. Jedino što mogu učiniti je da razmisle o tome hoće li redovno plaćati i ubuduće", ocijenila je direktorica Instituta za javne finansije u Zagrebu Katarina Ot, prenosi FT.

(SEEbiz / Financial Times)

Portal Analitika