Društvo

Barski vodovod sada svih 12 mjeseci priključen na Regionalni (VIDEO)

Dugo najavljivani ugovor između Javnog preduzeća (JP) “Vodovod i kanalizacija” Bar i JP “Regionalni vodovod za crnogorsko primorje” kojim bi se riješili problemi barske opštine sa vodosnabdijevanjem za ovu godinu godinu, zaključen je 28. januara.
Barski vodovod sada svih 12 mjeseci priključen na Regionalni (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor, koji predviđa kontinuiranu isporuku vode svih 12 mjeseci godišnje, zaključen je nakon konsultacija menadžmenta Vodovoda sa osnivačem, Opštinom Bar.

Novim ugovorom je programirano da se mjesečno uzima 20 sekundnih litara, s tim da tokom juna ta količina bude povećana na 50, u julu i avgustu na po 70, a u septembru na 40 litara vode u sekundi.

„Zaključenje ugovora o kontinuiranoj isporuci vode, osim potrebe Opštine Bar za dodatnim količinama vode (istina u ljetnjem periodu), posljedica je nužnosti da se u maksimalnoj mjeri doprinese održivosti “Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje”. U suprotnom, bio bi doveden u pitanje i taj, za Bar važan, izvor vode u ljetnjem periodu“ – kazao je direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Bar Zdravko Gvozdenović.

Predsjednik barske Opštine Zoran Srzentić kazao je da su predstavnici lokalnog i “Regionalnog” vodovoda sa jednim stručnjakom oformili ekspertsko-tehnički tim koji identifikovao problem sa vodosnabdijevanjem u djelovima Bara i donio određena rješenja po tom pitanju.

“Već smo dali nalog za izradu projekata i na osnovu toga Opština će uložiti blizu 200.000 eura, “Regionalni vodovod” će uložiti 42.000, a ostatak od 16.000 eura treba da uloži lokalni vodovod. Ove mjere bi trebale da poboljšaju snabdijevanje vodom u toku ljetnje sezone, ali i tokom čitave godine u onim djelovima opštine koji do sada nijesu imali uredno snabdijevanje vodom”

Prema njegovim riječima, najveći problem je što je sada samo u Šušnju moguće preuzimati vodu iz “Regionalnog vodovoda”.

“Najveće problem imamo u visinskim zonama iznad prve zone. Imamo rezervoare u Šušnju, Sutomoru i do tog nivoa mi imamo snabdijevanje. Iznad toga – iznad željezničke pruge i u višim zonama nemamo uredno vodosnabdijevanje. Možemo da uzmemo veću količinu vode iz “Regionalnog vodovoda”, ali ne možemo tu da je plasiramo, jer nemamo razvijenu lokalnu mrežu. Time što ćemo vodu, koja je do sada iz lokalnih izvorišta snabdijevala Topolicu ovim radovima preusmjeriti područja koja nemaju, a onda ćemo osloboditi Topolicu za uzimanje vode iz “Regionalnog vodovoda”, naglasio je Srzentić.

Tokom prethodne dvije godine voda iz “Regionalnog vodovoda” u Baru je korišćena samo u mjesecima kada je to bilo neophodno zbog nepovoljne hidrološke situacije - tokom 2013. u avgustu i septembru, a prošle godine u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra.

Izvor: bar-info.me

 

 

Portal Analitika