Abiznis

USSCG: Otpisati dugove najsiromašnijima

Unija slobodnih sindikata predložiće vladi da otpiše dugove najsiromašnijim građanima Crne Gore kojih je, prema procjenama, oko 100 hiljada. Na to su se odlučili po uzoru na Hrvatsku, koja je svom najsiromašnijem stanovništvu oprostila dugove do četiri i po hiljade eura koje su imali prema bankama, gradovima, javnim preduzećima i teleoperaterima. Analitičari kažu da, kad bi naša vlada pristala na tu ideju, trebalo imati precizne podatke kako pomoć ne bi pošla u pogrešne ruke.
USSCG: Otpisati dugove najsiromašnijima
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je u Hrvatskoj počelo prijavljivanje najsirmašnijih građana koji duguju do oko 4.500 eura teurateleoperaterima, bankama, javnim preduzećima i gradovima, a koji nemaju novac ni imovinu kojom bi dug izmirili, iz Unije slobodnih sindikata kažu da bi o oprostu dugovanja ugroženim kategorijama trebalo razmisliti i u Crnoj Gori.

“Mislim da je to nešto što je društveno odgovorno. Mislim da je to ekonomska politika kakvu vlada jedne države treba da vodi u ovim kriznim vremenima. Mislim da bi taj potez bio prosto i iznuđen, obzirom da zadnjih sedam godina je naša država sve što je radila braneći se od globalne ekonomske krize radila na teret zaposlenih i građana, nijednu mjeru nije preduzela na teret finansijskih institucija ili stranih investitora”, kazao je Atlas Televiziji Srđa Keković iz USSCG.

Keković kaže da bi takva pomoć najugroženijima, a procjenje da ih ima oko 15 odsto ukupnog stanovništva, bila od velikog značaja, zato što su oni, dodaje, pod stalnim pritiskom.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore i treba da uputi sada poziv Vladi da po uzoru na naše komšije uradi jedan takav potez, koji će značiti puno kako bi se te socijalne tenzije koje narastaju iz dana u dan održale u nekom pristojnom i prihvatljivom nivou”, poručuje Keković.

Iz Ministarstva finansija, međutim, ranije nijesu konkretno saopštili da li je tako nešto moguće u Crnoj Gori. Iz tog resora su poručili da Vlada u kontinuitetu preduzima aktivnosti kako bi unaprijedili materijalni položaj socijalno najranjivih kategorija društva. U prethodnom periodu su, kažu, sproveli niz stimulativnih aktivnosti u cilju davanja podrške najsiromašnijima kroz razne vidove subvencija.

Da bi se tako nešto moglo sprovesti kod nas nadležni moraju imati precizne podatke, kažu ekonomski stručnjaci, kako bi takva pomoć stigla na prave adrese.

“Ono što je vrlo važno to je da se obezbjedi pravednost u tom pristupu, da bi se obezbjedila pravednost u jednom takvom pristupu  bilo bi potrebno da imate dobru evidenciju kako takva pomoć ne bi završila tamo gdje ne treba”, ističe ekonomski analitičar Vasilije Kostić u izjavi za Atlas Tv.

Jedna takva mjera, dodaje Kostić, bila bi značajna kako zbog ekonosmkog tako i zbog socijalnog položaja najsiromašnijih koja bi vodila, dodaje socijalnoj koheziji društva, bez koje se, kaže ne može govoriti o društvenom i ekonomskom napretku.

Portal Analitika