Finansije

ŽUGIĆ: Nema povlašćenih investitora

Odbor za ekonomiju razmatrao je set poreskih i carinskih zakona. Najviše polemike izazvalo je rješenje prema kojem će investitori tokom perioda gradnje i opremanja objekata u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede biti oslobođeni plaćanja PDV-a i carina.
ŽUGIĆ: Nema povlašćenih investitora
Portal AnalitikaIzvor

Opozicioni poslanici smatraju da će to imati negativan efekat na punjenje budžeta, te da se favorizuju strani u odnosu na domaće investitore. Ministar finansija Radoje Žugić, međutim, tvrdi da budžet neće biti ugrožen i da nema povlašćenih investitora, već da je glavni cilj smanjenje biznis barijera.

Izmjenama zakona o PDV-u predviđeno je da će se plaćanja PDV-a i carina osloboditi oni koji grade u sektorima turizma,energetike i poljoprivrede.

“Mi u suštini favorizujemo one koji već imaju dovoljno novca. Ko može da investira u hotele sa pet i više zvjezdica, carine i porezi nijesu dramatični troškovi za te investiture”, kazao je na odboru poslanik DF-a Milutin Đukanović.

“Ako neko na tih 60 miliona eura mora da se brine i za PD, to je ograničavajući faktor da li će baš ulagati u Crnu Goru ili će naći neku drugu državu”, smatra poslanik DPS-a Filip Vuković.

Predsjednik odbora i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kaže da će usvajanje takvog rješenja dovesti do direktnih negativnih efekata po budžet. U Ministarstvu finansija, na drugoj strani , nemaju dilemu. Kažu da država vraća PDV, pa da nema govora o davanju povlastica bilo kome.

“Poručujem i vama i javnosti, ovdje nema negativnih reperkusija po sam budžet, već ima pozitivnih- smanjenje biznis barijera, odnosno ostvarivanje lakoće poslovanja”, kazao je Žugić.

On kaže i da se predloženim zakonskim rješenjim ne krše odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ako bude kritike gospodine Bulatoviću, adresirajte je na mene, ja ću prihvatiti svaku odgovornost bez dileme. Nije ovo verbalna kombinatorika nego realni stav”, kazao je Žugić.

Zbog svih dilema Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije se danas izjasnio o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i Carinskog zakona, jer ćlanovi odbora traže dostavljanje dodatnih informacija.

RTCG

Portal Analitika