Društvo

Objavljen konkurs za nagradu "Živa 2015"

Ministarstvo kulture obavještava da je međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura (FSK), čija je punopravna članica i Crna Gora, objavila konkurs za nagradu "Živa 2015", kojom se uvažavaju i promovišu uspješne prakse u oblasti muzejske djelatnosti i podržava razmjena znanja i iskustva u granicama zemalja članica i šire.
Objavljen konkurs za nagradu "Živa 2015"
Portal AnalitikaIzvor

Pravo podnošenja prijava imaju crnogorski muzeji različitih tipova: naučni, tehnički, industrijski muzeji i naučni centri kao i istorijski, etnografski, arhitektonski i prirodnjački muzeji, nezavisno od datuma osnivanja, na lokalnom, regionalnom ili državnom nivou. U procesu selekcije, međunarodni žiri koji će formirati eksperti iz država članica FSK i predstavnici Evropske muzejske akademije, obratiće posebnu pažnju na sljedeće segmente -društvenu odgovornost, kreativnost, interpretaciju, komunikaciju, uspješno korišćenje resursa, edukaciju, konzervaciju i naučno-istraživačku djelatnost, održivost u budućnosti.

Kompletan aplikacioni dosije, na engleskom jeziku, mora sadržati potpisano prateće pismo u pdf formatu; potpisano pismo prihvatanja uslova konkursa, kao i izjavu aplikanta, u pdf formatu; ispunjeni i potpisani aplikacioni forumular u pdf formatu; posebni folder naslovljen Images sa najviše 20 digitalnih fotografija, u JPEG formatu rezolucije 300dpi), sa jednom fotografijom eksterijera muzeja, i prikazima postavki i izloženih umjetničkih djela, i fotografijama koji na najbolji način ilustruju i podržavaju kandidaturu. Fotografije moraju biti oslobođene autorskih prava, i potrebno je dostaviti i pismeno ovlašćenje kojim se omogućava da ih FSK i Evropska muzejska akademija koriste u  nekomercijalne svrhe u štampanom i elektronskom materijalu, i u programima obuke, kao i posebni folder naslovljen Other koji sadrži skenirane primjere brošura, flajera ili drugog promotivnog materijala koji se odnosi na aktivnosti muzeja, po izboru.

Kompletan materijal je potrebno dostaviti Forumu slovenskih kultura na adresu tina.huremovic@fsk.si, do 15. februara 2015.

Nagrada je ustanovljena 2012. godine, a u okviru nje je 2014. godine dodijeljeno posebno priznanje  Narodnom muzeju Crne Gore za najbolje iskorišćene resurse u oblasti muzejske djelatnosti na prostorima slovenskih zemalja.

Portal Analitika