Svijet

MONTORO: Ne možemo da mijenjamo pravila EU zbog Grčke

Kristobal Montoro, ministar za budžet u vladi Španije snažno se danas usprotivio ideji da se mijenjaju pravila Evropske unije kako bi se ispunili zahtjevi Grčke, naglašavajući da Španija poštuje ta pravila.
MONTORO: Ne možemo da mijenjamo pravila EU zbog Grčke
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ulazak u EU je na dobrovoljnoj bazi i pripadamo klubu u kojem svi treba da poštuju pravila jer je to interesu svih nas", rekao je Montoro za špansku televiziju.

Španski ministar je rekao da Evropa "nije Evropska komisija, ni Evropska centralna banka".

"Mi smo Evropa, čine je zemlje koje postavljaju pravila", dodao je Montoro komentarišu izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji želi da revidira svoj odnos prema EU.

"Nije moguće da zbog unutrašnjih političkih promjena, postavimo nova pravila, jer bi to značilo da je naš klub (EU) propao", rekao je španski ministar.

Montoro je rekao da Grčka treba da ispuni sve svoje obaveze i da nastavi reforme kao što su to učinile i druge članice EU. Prema njegovim riječima, poslije šest godina ekonomske krize u Španiji, tokom koje je porasla stopa nezaposlenosti, prošle godine je zabilježen prvi privredni rast i stvorila su se nova radna mjesta.

Španija se privredno oporavila poslije strogih mjera štednje uvedenih 2012. godine. Te mjere su posebno pogodile sektore obrazovanja i zdravstva.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika