Svijet

Riješena misterija bronzanih skulptura

Dvije bronzane statue mišićavih muškaraca koji jašu pantere, svaka visoka metar, čiji je autor decenijama bio predmet rasprave među stručnjacima, najvjerovatnije su djelo Mikelanđela, što ih čini njegovim jedinim preživjelim bronzama, saopštio je danas Muzej Ficvilijam, prenose svjetske agencije.
Riješena misterija bronzanih skulptura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Statue dvojice muškaraca sa rukom podignutom u znak pozdrava, pripisane su sada italijanskom renesansnom majstoru zahvaljujući malenom detalju pronađenom na crtežu jednog od njegovih učenika, saopšteno je iz Ficvilijama koji je muzej Univerziteta Kembridž.

U saopštenju se navodi da je profesor istorije umjetnosti sa Kembridža Pol Joanides povezao bronze sa crtežom Mikelanđelovog šegrta koji se nalazi u Muzeju Fabr. Šegrt je navodno kopirao Mikelanđelove izgubljene skice uključujući i kompoziciju mišićavih mladića na panteru čija je poza veoma slična pozi skulptura.

Skica je "nacrtana na silovit, intenzivan način kakav je Mikelanđelo koristio za dizajn skulptura i to navodi na zaključak da je Mikelanđelo razrađivao ovu neobičnu temu za trodimenzionalno djelo", prenosi Rojters.

Vjeruje se da su bronzane statue, koje su više od vijeka bile gotovo zaboravljene, jedno od prvih djela Mikelanđela, urađene pošto je završio mermernog Davida i prije početka rada na Sikstinskoj kapeli.

Ficvilijam navodi da postoje dokazi koji bronze povezuju sa Mikelanđelom i da će oni biti predstavljeni na konferenciji u julu. U međuvremenu, statue će biti izložene u Ficvilijamu.

"Bronze su izuzetno moćna djela koja zaslužuju pomnu studiju. Nadamo se da će javnost doći i sama ih pogledati i učestvovati u debati", kaže dr Viktorija Ejveri iz sekcije za primijenjenu umjetnost Ficvilijama.

Bronzane statue su prvi put zvanično pripisane Mikelanđelu kada su se pojavili u kolekciji Adolfa de Rotčajlda u 19. vijeku, navodi muzej. Ali je ta atribucija odbačena i narednih 120 godina bronze su bile pripisivane brojnim skulptorima.

Mikelanđelo je radio i sa bronzom ali su primjeri njegovog rada izgubljeni ili uništeni, navodi muzej. Ako se ispostavi da je on autor skulptura, onda su to jedine preživjele Mikelanđelove bronze na svijetu.

Portal Analitika