TV / Film

AKSAMIT: Prijaju mi poređenja sa Savinom Geršak

Balerina Helena Aksamit priča o ulozi u filmu Gorčilo -Jesi li ti to došao da me vidiš. Lijepa Helena u filmu glumi fatalnu Klaru, koja potpuno poremeti učmali život jednog crnogorskog sela, u susret izgradnje magistrale. Ona za Portal Analitika kaže da joj prijaju poređenja sa Savinom Geršak, ali da smatra da Klara nije fatalna žena – već ona koja voli svog muža.
AKSAMIT: Prijaju mi poređenja sa Savinom Geršak
Portal AnalitikaIzvor

„Kao što znate, nju u selo dovlači njen muž zbog njegovog posla i neke vrste ljubomore i zelje da je nadgleda. U toj "muci" ona traži svoj put zabave. Zato i radi nevjerovatne stvari za to selo ali ne i za to vrijeme. Vježba po livadama, kupa se u jezeru i zabavlja je Marinkova zelja da joj priđe i sazna informacije o Lazi i izradi puta. A da li Laza treba da bude ljubomoran, ne treba! Ali sve to ide uz njegovu ličnost, kaže Aksamit.

ANALITIKA: Nakon uloge u „Gorčilu“, mnogi su počeli da Vas porede sa legendarnom Savinom Geršak iz filmova Živka Nikolića. Da li Vam prijaju ta poređenja i kakav je Vaš komentar?

AKSAMIT: Naravno da mi prija kad dobijam takve komplimente. To je scena koja je podijelila ljude, i njihova misljenja, o meni pa čak i ovom filmu. Devedeset devet  posto ljudi ima divne komentare, a ovim ostalima bih poručila da je 21. vijek i da treba da idemo u korak sa vremenom.

ANALITIKA: U „Gorčilu“ glumite fatalnu ženu Klaru, koja potpuno poremeti učmali život jednog crnogorskog sela. Viktor Savić, koji glumi geometra i vašeg partnera, je u filmu stalno ljubomoran. Da li ima razloga? Da li Klara voli geometra?

aksamitAKSAMIT: Prvo moram da kažem da Klara nije "fatalna žena". Klara je iz 68. godine koja dolazi u malo mjesto. Sve novine u čovjekovom životu su mnogo zanimljive pa je tako i Klara u tom selu. Naravno da voli svog muža. Mislim da se to i vidi na filmu, nismo skrivali njene emocije, ona je vrlo mlada i neiskvarena. Njoj je Marinko isto tako zanimljiv. Kao što znate, nju u selo dovlači njen muž zbog njegovog posla i neke vrste ljubomore i zelje da je nadgleda. U toj "muci" ona traži svoj put zabave. Zato i radi nevjerovatne stvari za to selo ali ne i za to vrijeme. Vježba po livadama, kupa se u jezeru i zabavlja je Marinkova zelja da joj priđe i sazna informacije o Lazi i izradi puta. A da li Laza treba da bude ljubomoran, ne treba! Ali sve to ide uz njegovu ličnost.

ANALITIKA: Scena kad se gola kupate u Skadarskom jezeru je jedna od onih koja dominira filmom. Da li je bilo nelagodnosti tokom snimanja?

AKSAMIT: Bilo je nelagodno dok nismo krenuli da je snimamo. Onda sam shvatila da je cijela ekipa mnogo profesionalna i isto sam uživala tad kao i snimajući svaku drugu scenu.
ANALITIKA: Po mom mišljenju, Vaša scena koja je obilježila film je probanje priganica... Šta Vi mislite?
AKSAMIT: Bas mi je drago sto spominjete ovu scenu. Svako zaboravi na "priganice" zbog kupanja a vi ste prvi koji ste obratili paznju i postavili pitanje vezano za nju. Meni je to jedna od najdražih mojih scena ako ne i najdraža. Mnogo sam se smijala tokom tog snimanja i stvarno je uzivanje saradjivati sa Andrijom Miloševićem. Od onda ne mogu ni da pogledam na med, pojela sam pola tegle dok je nismo snimili
ANALITIKA: Otkud balerina u filmu? Kako je došlo do saradnje sa Karadžićima?
 

AKSAMIT: Otkud balerina? To već morate da pitate gospodina Milana Karadžića njemu se svidjela moja životna priča, i htio je nesto slično u svom filmu. Ovo pitanje mi svi postavljaju a trebalo bi ovo i Milana da pitate. On je birao svoje glumce a meni se svidjela ideja da se oprobam i pred kamerama.
ANALITIKA: Kakvi su Vam planovi u narednom periodu?
AKSAMIT: Planova ima puno, ali polako. Sve ćete saznati kad bude pravo vrijeme a do tad vam želim da uživate u filmu "Gorčilo", jer smo mi mnogo uživali tokom snimanja!

P.ZEČEVIĆ

helena2
Portal Analitika