Svijet

Opšta mobilizacija u Donjecku iduće sedmice

Lider separatističke samoproglašene republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da se nada da će narednih dana mobilisati 100.000 ljudi za borbe protiv ukrajinskih snaga s kojima se borbe rasplamsavaju, prenose svjetske agencije.
Opšta mobilizacija u Donjecku iduće sedmice
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Opšta mobilizacija biće proglašena u Donjecku za 10 dana, predviđena je mobilizacija do 100.000 ljudi", rekao je on. 

Na istoku Ukrajine, gdje skoro deset mjeseci ratuju ukrajinske snage i proruski pobunjenici, prošlog vikenda su se borbe pojačale i poginulo je 50 vojnika i civila, a mirovni pregovori su u subotu propali.

Prema podacima koje su javile danas vlasti u Kijevu i lokalne vlasti na istoku zemlje, pet ukrajinskih vojnika i sedam civila ubijeno je na istoku Ukrajine u posljednja 24 časa.

Portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev kazao je da je ubijeno pet vojnika i da je ranjeno 29 civila u borbama oko strateškog željezničkog centra. On je dodao da su borbe i dalje najintenzivnije oko mjesta Debalcevo koje drže ukrajinske snage, a sada je skoro potpuno opkoljeno proruskim pobunjenicima.

Gradske vlasti u Donjecku, glavnom pobunjeničkom uporištu u regionu na oko 60 kilometara jugozapadno od Debalceva, objavile su da je 15 civila ubijeno u granatiranju tokom vikenda.

Portal Analitika