Svijet

Egipat oslobodio novinara Al Džazire

Egipatske vlasti oslobodile su iz zatvora i protjerale novinara Al-Džazire, Australijanca Pitera Grestea koji je bio zatočen više od godinu dana, zbog navodne podrške koju su on i još dvojica njegovih kolega pružali Muslimanskom bratstvu, prenose svjetske agencije.
Egipat oslobodio novinara Al Džazire
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je uhpašen 2013. i suđeno mu je po optužbi da je širio lažne vijesti i pomagao Muslimanskom bratstvu. Dvojica njegovih kolega iz Al Džazire, Mohamed Fahmi i Baher Mohamed i dalje su u zatvoru.

"Odluka o protjerivanju Pitera Grestea u Australiju donijeta je predsjedničkim ukazom", rekao je sinoć za agenciju Frans pres visoki zvaničnik egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Po izlasku iz zatvora, gdje je proveo 400 dana, Greste je avionom otputovao za Kipar, odakle će za Australiju.

Po izvorima, drugi novinar, Fahmi koji ima dvojno egipatsko i kanadsko državljanstvo, možda će takođe uskoro biti pušten, pošto mu bude oduzeto egipatsko državljanstvo. Ali, neizvjesna je sudbina trećeg novinara, Mohameda koji ima samo državljanstvo Egipta.

Njih trojica su uhapšena u hotelskoj sobi u Kairu, gdje su po navodima kairskih vlasti, bez odobrenja formirala biro Al Džazire. Juna 2014. godine. Greste i Fahmi su osuđeni na sedam godina zatvora, a Mohamed na deset.

Premijer Australije, Toni Ebot je zahvalio egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu al Sisiju zbog oslobađanja novinara i izrazio podršku slobodi medija.

Hapšenje i zatvaranje trojice novinara izazvalo je osudu međunarodne zajednice i zahtjeve da se oni puste na slobodu.

Komitet za zaštitu novinara traži oslobađanje svih novinara zatočenih u Egiptu, kojih, prema podacima te nevladine organizacije, ima dvanaest.

Portal Analitika