Abiznis

TAKSA ZA BAR-BOLJARE: Gorivo skuplje pet centi zbog autoputa

Vlada Crne Gore propisaće,između ostalog, namjensku taksu na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru, za finansiranje dijela troškova izgradnje prioritetne dionice autoputa. Prema projekcijama Vlade, od te poreske mjere, u budžet će se sliti devet miliona eura, saznaje Portal Analitika. Planirano je i povećanje akciza na alkohol, gazirana pića i cigarete
TAKSA ZA BAR-BOLJARE: Gorivo skuplje pet centi zbog autoputa
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je ove mjere usvojila na prošloj sjednici u vidu „Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2015-2017. godine i „Jesenje analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi – 2014“. Osim ovog nameta na gorivo, Vlada je planirala i niz drugih koji su od ranije poznati crnogorskoj javnosti.

Novi namjenski izvori i takse: Prema navodima Programa, osiguranje održivosti javnih finansija, uz ograničavanje rasta javnog duga, obezbijediće se propisivanjem novih namjenskih izvora tokom 2015.godine, za otplatu duga za izgradnju autoputa i to: povećanje akciza na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode; uvođenje poreza na kafu i dobitke od igara na sreću; propisivanje namjenske takse na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru, za finansiranje dijela troškova izgradnje autoputa; sužavanje zone sive ekonomije – uvođenje krivične odgovornosti za isplatu zarada bez plaćanja poreza i doprinosa; realizacija “Projekta evidentiranja boravka turista”, koji će biti finansiran iz prihoda ostvarenih njegovom implementacijom, po principu javno – privatnog partnerstva. Sve ove mjere su već bile najavljene osim nove takse za autoput, koje su posebno tretirane u tekstu.

Do postizanja uravnoteženja budžeta, reformom poreske politike, ranije je najavljeno, da se, od ove godine smanje više stope poreza na dohodak fizičkih lica za 2 procentna poena (sa 15% na 13%) i povećaju stope doprinosa za zdravstveno osiguranje za 0,5 procentna poena.

Namet na gorivo neće obradovati građane Crne Gore, a srećna okolnost je što cijena barela nafte je u posljednjih pola godine preoplovljena. Mjera bi trebalo da se primjenjuje od ove godine, odnosno, kad počne da se gradi autoput.

Od ukupnog iznosa za projekat izgradnje autoputa, 85 odsto sredstava, odnosno 943.991.500 američkih dolara, obezbijeđeno je zaključenjem kreditnog aranžmana sa Kineskom Exim bankom, dok će preostalih 15 odsto obezbijediti država. Godišnji projektovani iznos za igradnju prioritetne dionice autoputa iznosi 206 miliona eura.

P.ZEČEVIĆ

takseok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika