Abiznis

U septembru vraćaju 154 miliona eura

Oko 154 miliona eura vrijednosti euroobvezica, koje su izdate 2010. godine, na isplatu dospijevaju 14. septembra. Iz Ministarstva finansija su Pobjedi kazali da ne postoji rizik za obezbjeđenje tog novca, odnosno mogućnosti zaduženja.
U septembru vraćaju 154 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Neizvjesna je jedino, kako kažu, cijena novca. Smatraju da novac može da poskupi iz više razloga.

„Ne postoji rizik za obezbjeđenje novca. Postoje, međutim, aktivnosti koje mogu uticati na kretanje cijena novca, prije svega situacija između Rusije i Ukrajine, cijene nafte, kursne promjene i odluke, prije svega Evropske centralne banke i američkog FED-a. U ovom trenutku finansijska tržišta su potpuno otvorena“, rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Komentarišući nedavno izneseni stav predstavnika Svjetske banke da se očekuje da američki FED u ovoj godini pristupi monetarnom zaoštravanju, odnosno korekciji kamata, iz Ministarstva su kazali da eventulane promjene mogu nastupiti u drugoj polovini godine.

„To se još sa sigurnošću ne može reći. Eventualne korekcije mogu dovesti do promjena u kamatama, ali ne bi trebalo da značajno povećaju cijenu novca“, smatraju u Ministarstvu finansija.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika