Društvo

EPCG: Centar Žabljaka dobio struju, sela na Paštrovačkoj gori u mraku do sjutra

Uži centar Žabljaka od 18 časova više nije u mraku, dok su sva durmitorska sela i dalje bez električne energije, a putevi prema njima su neprohodni, saopšteno je Portalu Analitika iz Elektroprivrede Crne Gore.
EPCG: Centar Žabljaka dobio struju, sela na Paštrovačkoj gori u mraku do sjutra
Portal AnalitikaIzvor

Žabljak se sada napoja električnom energijom sa dalekovoda od Šavnika, dok je prenosni dalekovod Pljevlja - Žabljak na više od deset mjesta u prekidu zbog debelog ledenog omotača koji je doveo do pucanja kablova. Zato su, navode, sve raspoložive ekipe EPCG i Crnogorskog elektroprenosa od jutros na terenu i u izuzetnom teškim uslovima na veoma nepristupačnom terenu, i dalje pokušavaju da saniraju dalekovod.

- Zaista je teško prognozirati kada će cijelo područje Žabljaka dobiti napajanje. Ekipe rade i na osposobljavanju dalekovoda koji napaja područje od Bukovice prema Boanu, Njegovuđi i ostalim selima na tom potezu ali, u ovom trenutku, ne možemo sa sigurnošću reći kada će se stabilizovati situacija, jer su putevi do naše mreže potpuno neprohodni, a vlažni snijeg praćen vjetrom je izazvao veliku štetu na mreži - rekli su iz Elektrodistribucije Žabljak i dodaju da će kvarovi biti sanirani čim se obezbijedi prohodnost puteva do dalekovoda koji napajaju sela.

Na području Plužina bez napajanja je Pivska planina, kao i dio Crkvičkog polja. Ekipe još nisu uspjele da stignu do dalekova koji napajaju Bobovo, Glibaće, Lever Taru, Petine, Čestin, Bukovicu i Obarde.

U barskoj opštini trenutno je bez napajanja električnom energijom dio sela u Crmnici i Krajini i ekipe rade na otklanjanju kvarova.

Takođe, 53 potrošača koji se napajaju iz trafostanice 35/0,4 kV "Bijele poljane" na području Paštrovačke gore, biće bez struje do sjutra ujutro, do 10 sati. Kako navode iz EPCG, to područje je bez napajanja od juče u 16.30 časova i, bez obzira na raspoloživost i nastojanje ekipa da u što kraćem roku saniraju oštećenja, iz bezbjedonosnih razloga opravka nije moguća do sjutra.

Portal Analitika