Zanimljivosti

VIDEO: Jedinstveni animirani mural vidljiv iz svemira

Britanski umjetnik poznat po nadimku Insa, koristi zanimljivu tehniku "gifiti" kojom objedinjuje ulične grafite i animirane gifove. Svoj najnoviji animirani mural učinio vidljivim iz svemira, prenosi T portal.
VIDEO: Jedinstveni animirani mural vidljiv iz svemira
Portal AnalitikaIzvor

Što Insa tačno radi? Recimo da, iz nekog razloga, želite animaciju u kojoj se na prednjoj fasadi vaše kuće predivan ružin pupoljak otvara u cvijet promjera osam metara. Dakle: oslikate čelo kuće, sliku date pravom grafičkom dizajneru, a on nekoliko sličica faza otvaranja cvijeta, računarski oslikanih preko kuće, poveže u jednu animiranu sliku formata .gif.

Ako angažujete Insu, ne morate da oslikate kuću niti da šalejte fotografiju, jer on dolazi s kantama boje i stubama. Za svaku fazu otvaranja ružinih latica, Insa se ponovno popne na stube i oslikava fasadu kuće koju će sam i da fotografiše. Kompjuter će iskoristiti samo kako bi gotove fotografije, snimljene s iste udaljenosti i pod istim uglom, objedinio u jednu animiranu fotografiju .gif formata. Osim što će Insina animacija imati nešto življi okolinu, poput putujućih oblaka i ponekog slučajnog prolaznika, na prednjoj fasadi kuće ostaće vam i dokaz da se scenario s animacije zaista odigrao.

Kada je oživio svaki zid u bližem i daljem susjedstvu i svaki ekran vjernih ljubitelja "vrhunske umjetnosti za Tumblr generaciju", Insa je odlučio da proširi krug obožavalaca - slikama iz svemirskog prostranstva.

Naime, za fotografisanje najnovijeg ostvarenja, nije bilo dovoljno da siše sa stuba i napravi još jednu sliku, jer je taj posao za njega uradio - satelit. Za stvaranje najvećeg animiranog murala na svijetu, sastavljenog od četiri zasebne slike, trebalo mu je 576 radnih sati. Površina ovog djela je čak 57.515 kvadratnih metara.

Pogledajte kako on izgleda.

Izvor: T portal (tportal.hr)

Portal Analitika