Svijet

Boko Haram krenuo u novi napad

Borci Boko Harama danas su pokrenuli žestok napad na grad Majduguri na sjeveroistoku Nigerije, gdje se već više sati bore sa zvaničnim snagama za kontrolu nad tom strateški ključnom prijestonicom nigerijske pokrajine Borno, navode svjedoci, prenose svjetske agencije.
Boko Haram krenuo u novi napad
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su za agenciju AFP izjavili da je napad islamista započeo izjutra oko 3 sata po lokalnom vremenu, kao i da se žestoke borbe između pobunjenika i zvaničnih snaga potpomognutih lokalnim borcima odvijaju na južnom rubu grada.

"Čitav grad je preplašen. Ljudi se boje što će se dogoditi ako Boko Haram porazi zvanične snage", izjavio je stanovnik Majdugurija Adam Krenuva.

Posljednji pokušaj Boko Harama da zaume Majduguri se dogodio prije samo sedam dana, a odbila ga je zvanična vojska. U tom napadu su militanti, međutim, zauzeli grad Monguno, samo 125 kilometara udaljen od Majdugurija, i stavili pod svoju kontrolu tamošnju vojnu bazu.

Većina vojnih stručnjaka je prošle nedjelje rekla da će pobunjenici iz grupe Boko Haram vjerovatno još jednom pokušati da zauzmu Majduguri, prije nego što u Nigeriji 14. februara budu održani opšti izbori.

Portal Analitika