Društvo

DŽOMIĆ: Odnos Ministarstva u raspodjeli novca iz budžeta diskriminatoran i beskriterijumski

Od ukupno 200.000 eura koliko je iz državnog budžeta namijenjeno vjerskim organizacijama, prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, vjerska oragnizacija koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori, dobila je ukupno 51.262 eura, saopšteno je Danu. Ta sredstva su predviđena za rekonstrukciju i gradnju hramova, izmirenje obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika, škole vjeronauke, nekoliko manifestacija, ali i za materijalnu pomoć građanima.
DŽOMIĆ: Odnos Ministarstva u raspodjeli novca iz budžeta diskriminatoran i beskriterijumski
Portal AnalitikaIzvor

Protojerej stavrofor doc.dr Velibor Džomić koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, navodi da je veoma važno pitanje iznosa sredstava koja država izdvaja za potrebe crkve i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali je još važnije pitanje diskriminatornog i beskriterijumskog odnosa Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prilikom raspodjele tih sredstava.

- Obezbijeđena sredstva su u odnosu na države u okruženju i u odnosu na mnoge države u Evropi u procentualnom iznosu više nego simbolična. Razumijemo da je vrijeme ekonomske krize. Međutim, u ovom slučaju se može reći da nije riječ o malom, nego o krivom dijelu, i to je ono što posebno vrijeđa, ne samo dostaojanstvo ovog naroda, već i dostojanstvo države. Što se tiče Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije nikšićko-budimljanske, ministarstvo nije saopštilo tačan iznos sredstava. Riječ je o duplo manjoj cifri koja je uplaćena Mitropoliji i Eparhiji. Ministarstvo treba da odgovori javnosti zašto dostavlja netačne podatke i obmanjuje javnost. Provjerio sam podatke ministarstva kod sekretara Mitopolije i Eparhije i dobio informaciju da je na primjer, na račun Eparhije uplaćeno nešto preko 12 hiljada eura, a saopšten je podatak od 25 hiljada eura. Kome je to uplaćivano i gdje je završila razlika? To je bio razlog zbog kojeg je ministrastvu upućen zahtjev da dostavi sve podatke, jer je riječ o informacijama od javnog značaja - kazao je Džomić.

On ističe da ministarstvo nema nikakve kriterijume prilikom raspodjele, što saopštene cifre i potvrđuju.           

Portal Analitika